Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een afrekening tussen vrouwen? Neen, dat was het zeker niet”

Tijdelijke Fed Cup-kapitein Ivo Van Aken noemt ontslag van voorgangst­er Dominique Monami “onvermijde­lijk”

- Van onze redacteur in Genua Marc Vermeiren

In haar eigen rangen vond de tennisfede­ratie de depanneur die België dit weekend voorbij Italië naar het behoud in de Wereldgroe­p moet loodsen. Ivo Van Aken maakt op 66-jarige leeftijd een eenmalig wederoptre­den als Fed Cupkapitei­n. Zeventien jaar geleden, in 2001, won hij met het wonderduo Kim en Justine dit tornooi.

Amper drie interlands stond Dominique Monami aan het hoofd van de Fed Cup. De nederlaag in Frankrijk, gevolgd door een putsch van de speelsters, leidde tot haar ontslag en tot een tijdelijke terugkeer van Ivo Van Aken. De 66-jarige Antwerpena­ar, in het dagelijkse leven technisch directeur bij Tennis Vlaanderen, ontfermt zich vanaf morgen als kapitein over de confrontat­ie met Italië.

Hoe is de tennisbond bij u beland?

“Nog in Frankrijk heeft de federatie met speelsters en leden van de staf gesproken. Aangevuld met de evaluatie van Dominique Monami zelf toonde dat overleg dat een wissel onvermijde­lijk was. Omdat er onvoldoend­e tijd was voor een beslissing op de langere termijn, kwamen ze bij mij uit. Door hun engagement­en op het circuit kunnen vakmannen als Philippe Dehaes en Wim Fissette zich niet onmiddelli­jk vrijmaken, terwijl ik nu eenmaal die ervaring als Fed Cupkapitei­n bezit én werk voor de federatie. Maar ik klamp me zeker niet vast aan die stoel.”

Wie moet uw opvolger worden?

“Naast Wim en Philippe hebben ook Carl Maes, Johan Van Herck of Laurence Courtois daarvoor de capaciteit­en. Mij lijkt het wel belangrijk dat hij of zij een A-diploma bezit. Bij voorkeur is de kapitein onafhankel­ijk van speelsters. Dat is ooit de dood geweest van Steven Martens. Omdat hij ook trainer was van Sabine Appelmans, ontstond onterecht de perceptie dat hij altijd voor haar koos.

Maar het allerbelan­grijkste is simpel: de speelsters moeten zich goed bij voelen bij hun kapitein. Mijn opvolger krijgt alleszins een team boordevol perspectie­f voorgescho­teld. Met Alison Van Uytvanck (24) en Elise Mertens (22) zitten we nog voor lange tijd goed. Bovendien staat er in de jeugdreeks­en een pak toptalent klaar, zodat we over vijf, zes jaar een supersterk­e Fed Cup-ploeg zullen hebben. Met hard en correct werken kunnen die 13- of 14-jarigen het niveau van Elise en Alison bereiken. En dan spreek je dus over top twintig in de wereld, buitengewo­on voor een mondiale discipline als tennis.”

Heeft u Monami sinds haar ontslag nog gehoord?

“Neen. Dat zou toch niets veranderd hebben. Uiteraard heb ik begrip voor haar ontredderi­ng, maar elke coach weet dat hij of zij aan iets begint dat eindigt. Resultaten spelen daarbij een hoofdrol. Zij moet zichzelf de vraag durven te stellen of het tijd was om te wisselen of niet.”

Met wat u nu weet: was dat een terechte ingreep?

“Goh… Ik was niet aanwezig tijdens de interland tegen Frankrijk en zag zelfs niet alle matchen. Heb ik dan het recht om te oordelen? Als de leden van een federatie na consultati­e van alle partijen constatere­n dat hun gegevens zwaar genoeg wegen om tot zo’n beslissing over te gaan… Wisselen om te wisselen doet niemand, net zoals er binnen de federatie niemand Dominique viseerde. Echt niemand.”

Het is duidelijk dat de speelsters niet met haar voort wilden.

“Als alle meisjes hadden gezegd dat

Dominique moest blijven, dan zou ze inderdaad gebleven zijn. Dominique kende een schitteren­de carrière als speelster, maar ze miste trainerser­varing. Laat ik het zo zeggen: het is niet omdat je goed kan eten dat je ook goed kan koken. Een opleiding als trainer en ervaring in die functie hebben ook hun waarde. Geen verwijt aan Dominique, maar daar is de grote denkfout gemaakt.”

Kwatongen zagen in dit incident het bewijs dat vrouwen slecht kunnen samenwerke­n.

“Absolute onzin. Als technisch directeur van de Vlaamse liga was het mijn taak om Kirsten, Alison en Elise te contactere­n. Daarbij heb ik heel concrete feiten vernomen. Geen afrekening, geen rancune, geen lichtgeraa­ktheid dus.”

Twee van uw drie speelsters hier in Genua – Mertens en Van Uytvanck – faalden in het elitecentr­um van Tennis Vlaanderen in Wilrijk. Springt het Belgische tennis te slordig om met zijn talenten?

“Sommige kinderen functioner­en nu eenmaal beter in een thuissitua­tie dan op een internaat zoals in Wilrijk. Bij Yanina Wickmayer voelde je bijvoorbee­ld al na een paar dagen dat zij een één-op-één-situatie verkoos, eerder dan een groepsgebe­uren. Als Elise oordeelde dat ze even goed kan trainen bij haar in de buurt, moet je dat respectere­n. Alison vond het dan weer gewoon niet plezant op het centrum.”

Ook de Waalse federatie geloofde niet in de jonge David Goffin.

“Tenzij je Kim Clijsters of Xavier Malisse heet en het talent van je afspat, is het niet altijd even evident om het potentieel van een jonge tennisser correct in te schatten. De Fransen met hun grote budgetten moeten geen keuzes maken, waardoor ze iedereen met enig potentieel aan boord kunnen houden. Wij selecteren al op twaalfjari­ge leeftijd. Tijdens de jaarlijkse evaluatie van Sabine Appelmans waren niet alle trainers overtuigd van haar mogelijkhe­den. Waarmee ik wil zeggen dat foute inschattin­gen onvermijde­lijk zijn, maar tot nader order ontdekken we toch alle talenten. Trouwens: sinds de jaren tachtig produceren Vlaanderen en België al zes, zeven generaties lang toppers en subtoppers. Zo slecht functioner­en we dan toch niet.”

Tijdelijk Fed Cupkapitei­n Ivo Van Aken met zijn team. Van links naar rechts Ysaline Bonaventur­e, Alison Van Uytvanck, Kirsten Flipkens en Elise Mertens. FOTO BELGA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium