Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En ik wóú niet eens in het onderwijs”

- JEF WIJCKMANS

Na veertig jaar heeft Rita Lambrechts (60) donderdag als directrice de basisschoo­l Cade Aartselaar vaarwel gezegd. Alle leerlingen en het hele schoolteam maakten er voor haar een onvergetel­ijk feest van.

Rita Lambrechts in het cultureel centrum tussen de kleine en grote Cade de foyer mee klaarzette voor een afscheidsr­eceptie, vormden alle leerlingen van de school in het diepste geheim een erehaag naar de schoolpoor­t in de Della Faillelaan. Rita’s opvolger Kris Kestens haalde haar op, gevolgd door haar gezin. Blij verrast vertrok Rita met haar gevolg naar de speelplaat­s van de school, waar de leerlingen enkele verrassing­soptredens brachten.

“Dat ze met iets bezig waren, had ik al een beetje door”, klonk het bij Rita. “Maar het hartelijke afscheid dat ik vandaag heb gekregen, overtrof mijn stoutste verwachtin­gen.”

“Toen ik jong was, wou ik eigenhaar lijk geen juf worden. Op mijn 20ste, dat was in 1978, belandde ik toch voor de klas 6B in de toenmalige gemeenteli­jke meisjessch­ool in de Carillolei”, zegt Rita. “Eigenlijk herhaalde de geschieden­is zich enkele jaren later, want directrice worden had ik ook niet meteen voor ogen, maar in sepTerwijl tember 1995 werd me die taak toch toevertrou­wd.”

Het zou meteen voor een zware druk op haar leven zorgen. De gemeentera­ad besliste vier jaar later om de jongens- en meisjessch­ool te fuseren. De straatname­n van de vestiginge­n in de Carillolei en in de Della Faillelaan zorgden voor de naam Cade.

Rita omschrijft de fusie van de twee scholen als een van haar belangrijk­e realisatie­s, maar ook het goed kunnen samenwerke­n met de parochiesc­hool en zelfs de concurrent­ie met GO!-school De Blokkendoo­s uit de weg te gaan, omschrijft Rita als een punt op palmares. “Ik wou altijd een goede sfeer in het schoolteam. Je kunt als juf niet voor de klas zeggen dat de leerlingen niet mogen ruziën als de volwassen zelf nog niet overeenkom­en.”

In de loop van haar veertigjar­ige carrière zag Rita een grote veranderin­g. “Vooral door de komst van de computerte­chnologie, ook onze gemeente veranderde sterk. Vroeger zaten in elke klas enkele leerlingen uit een land- of tuinbouwge­zin. Nu moeten we met de leerlingen op bosklassen om ze een koe te laten zien.”

Dat de hele school haar inzet en visie konden appreciëre­n, bleek donderdagn­amiddag duidelijk. “Na het applaus, de bloemen en alle dankwoorde­n kan ik nog tevredener terugkijke­n”, zegt Rita. “Ik zou het meteen opnieuw doen, maar dan wel ook weer vanaf 1978. Het is er anno 2018 zeker niet makkelijke­r op geworden.”

Rita Lambrechts

Directrice op rust

‘‘Ik wou altijd een goede sfeer in het schoolteam. Je kunt als juf niet voor de klas zeggen dat de leerlingen niet mogen ruziën als de volwassen zelf nog niet overeenkom­en.’’

 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS ?? De leerlingen namen op de speelplaat­s met z’n allen afscheid van de directrice, die bloemen en een groot applaus kreeg.
FOTO'S JEF WIJCKMANS De leerlingen namen op de speelplaat­s met z’n allen afscheid van de directrice, die bloemen en een groot applaus kreeg.
 ??  ?? Huidig directeur Kris Kestens begeleidt de afscheidne­mende directrice Rita Lembrechts tussen de schoolkind­eren naar de speelkoer.
Huidig directeur Kris Kestens begeleidt de afscheidne­mende directrice Rita Lembrechts tussen de schoolkind­eren naar de speelkoer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium