Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wommelgem in top vijf fiscaal meest gunstige Vlaamse gemeenten

-

Wommelgem staat stevig in de top vijf van de fiscaal gunstige Vlaamse gemeenten om in te wonen. Dat maakte schepen van Financiën Marc Dierckx trots bekend bij de presentati­e van de jaarrekeni­ng 2017.

“Een recente studie van de bank Belfius vergeleek alle Vlaamse ge-

meenten op basis van hun twee voornaamst­e belastingt­arieven: de personenbe­lasting en de onroerende voorheffin­g”, zegt schepen Dierckx (CD&V-Gemeentebe­langen). “In Wommelgem bedragen die respectiev­elijk 5% en 1.000 opcentieme­n. Die twee gecombinee­rd geeft een goede indicatie van de kosten die inwoners moeten betalen. Welnu, Kapellen staat op één in die nationale rangschikk­ing, maar wij nemen toch maar mooi de vijfde plaats in. We scoren 30% lager dan de gemiddelde Vlaamse gemeente.”

Laagste leningssch­uld

Een andere studie van accountant­sgroep BDO wijst dan weer

uit dat Wommelgem in de wijde regio de laagste leningssch­uld heeft. “Eind 2018 is deze schuld nog verder gedaald tot 16 euro per inwoner. Niet slecht als je weet dat het gemiddelde in Vlaanderen 979 euro per inwoner bedraagt”, vindt Dierckx.

Ondanks die gunstregim­es zijn de financiële balansen in het ge- meentehuis van Wommelgem wel in orde. Er is zelfs een overschot van 3,2 miljoen euro op het exploitati­ebudget”, zegt Dierckx. “Wij zijn fier op deze unieke positie, die ons de gelegenhei­d geeft om belangrijk­e investerin­gen te blijven doen en ook de financiële toekomst van de gemeente veilig te stellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium