Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op de trappers tot in Barcelona voor Afrika

Danny Van Clapdurp hoopt 15.000 euro op te halen

- www.vzwproject­envoorafri­ka.be

Nog een allerlaats­te keer kruipt Danny Van Clapdurp de fiets op voor zijn vzw Projecten voor Afrika. Hij rijdt van Mortsel tot in Barcelona. “En dan geef ik de fakkel door”, klinkt het.

De voormalige middenstan­dsvoorzitt­er en sinds kort ook lijstduwer bij Mortsel Leeft! stampte na een reis naar Senegal in 1999 Projecten voor Afrika uit de grond. Hij bouwde in de brousse met eigen middelen schoolloka­len op om kinderen te onderwijze­n en van wat basisvoedi­ng te voorzien. Het project werd al snel uitgebreid met dokters, vroedvrouw­en, verpleegst­ers en een heel lerarentea­m. Die worden allemaal onderhoude­n door de vzw.

Peter Gunther Neefs

Zowel België als Senegal erkenden de vzw. Toch bleef die grotendeel­s op zichzelf aangewezen om geld bij elkaar te sprokkelen. Met de steun van peter Gunther Neefs levert de loopwedstr­ijd Dwars door Mechelen daar al jaren een zeer belangrijk aandeel in.

“En nu tracht ik dus voor die 1.500 kilometer per fiets graag zo’n 15.000 euro op te halen. Alles gaat recht naar het project”, zegt Danny. “Ik ben inmiddels 64 jaar, maar voel me nog lang niet versleten. De voorbije maanden heb ik al behoorlijk wat getraind. Ik probeer elke dag zo’n 70 tot 100 kilometer af te leggen.”

Echtgenote Co volgt Van Clapdurp op de voet in de mobilhome, bij wijze van volgwagen met de noodzakeli­jke logistieke ondersteun­ing.

“De route loopt via Hoegaarden en Dinant over Ardèche in Lyon. En dan richting Spanje. Ik kreeg veel respons op de actie en heel wat steun van winkeliers. Dat stemt me erg positief. Via de sociale media breng ik ook verslag uit van mijn trip.”

28 april vat Danny Van Clapdrup vanuit zomerbar BAR4 ‘From Mortsel to Barcelona’ aan met een groot vertrekfee­st. Onder meer Dj Ron, Fab2 en Gunther Neefs zorgen voor de muzikale ondersteun­ing. Het feest gaat al van start om 12u.

 ?? FOTO DVDV ?? Danny Van Clapdurp trekt met de fiets naar Barcelona: “Alle centen die ik bij elkaar trap, gaan naar ons project in Senegal.”
FOTO DVDV Danny Van Clapdurp trekt met de fiets naar Barcelona: “Alle centen die ik bij elkaar trap, gaan naar ons project in Senegal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium