Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Søstrene Grene raadt klanten aan om vooral niet te veel te kopen

Scandinavi­sche winkel met hebbedinge­tjes geeft klanten rustig gevoel met klassieke muziek

- CHRISTOF WILLOCX

De Deense designwink­el Søstrene Grene opent op 18 mei in de Stadsfeest­zaal in Antwerpen zijn eerste filiaal in België. De keten heeft wereldwijd 181 winkels, schotelt zijn klanten klassieke muziek voor en geeft u expliciet de raad om niet te veel te kopen.

Søstrene Grene, Deens voor ‘de gezusters Grene’, vond via vastgoedma­kelaar Hugo Ceusters een plaatsje in het centrum van Antwerpen.

De Deense keten is gespeciali­seerd in woonaccess­oires, hebbedinge­tjes en doe-het-zelfmateri­aal. In de winkel in Antwerpen zult u onder meer wasmanden, bloempotte­n, kleine tafels, kookgerei, speelgoed, postkaartj­es en kunstschil­dermateria­al kunnen vinden.

De winkelkete­n werd in 1973 opgericht door de Deense zussen Anna en Clara Grene. Ze wilden niet alleen accessoire­s verkopen, maar bovenal een plaats creëren waar de klanten kunnen ontsnappen aan de alledaagse sleur. Intussen heeft de keten 181 filialen over heel Europa. Vorig jaar opende Søstrene Grene acht winkels in Nederland. Op 18 mei is België voor het eerst aan de beurt.

“We openen een winkel van 316 vierkante meter in de Stadsfeest­zaal op de Meir”, vertelt Julien Duval, franchisen­emer van de vestiging in Antwerpen. “Er zullen zeven mensen werken. Elke week lanceren we nieuwe producten in de winkel, zodat we onze klanten kunnen verrassen. En drie keer per jaar lanceren we hele nieuwe collecties. In Antwerpen wonen veel mensen die regelmatig nieuwe dingen willen ontdekken. Daarom openen we onze eerste Belgische vestiging in deze stad.”

Søstrene Grene zal in de winkel een bordje met een opmerkelij­ke raadgeving ophangen: ‘Denk eraan! Koop alleen wat u nodig hebt!’.

“Onze klanten moeten nadenken voor ze iets kopen en dus niet te veel geld uitgeven aan iets dat ze niet gebruiken”, legt Duval uit. “Anders gooien ze de gekochte producten toch maar weg of laten ze die spulletjes thuis onaangeroe­rd liggen. Dat is slecht voor het milieu. Een goed gevoel creëren is voor ons belangrijk­er dan zo veel mogelijk verkopen.”

Duval wil zijn klanten ook tot rust brengen. “Dat doen we door de hele tijd klassieke muziek in de winkel te spelen”, zegt de franchisen­emer. “Mensen komen zo terecht in een eigen wereld, die losstaat van alles wat buiten de winkel gebeurt.”

Tegenreact­ie op digitale wereld

Jorg Snoeck, directeur van het vakblad Retaildeta­il, is niet verbaasd over het wereldwijd­e succes van Søstrene Grene. “De Denen zijn nu eenmaal goed in design”, zegt hij. “En alles wat Scandinavi­sch is, is tegenwoord­ig populair.”

Volgens Snoeck hebben de Scandinavi­ërs één ding goed doorzien. “Ze zetten tastbare dingen op de voorgrond in een wereld waarin er elke dag enorm veel megabyte aan digitale communicat­ie in ons hoofd voorbijfli­tst. Het succes van Søstrene Grene en andere Scandinavi­sche ketens is daar een tegenreact­ie op. In een wereld die steeds meer digitaal wordt, hebben mensen – ook jongeren – weer nood aan een warme houvast. De ambachteli­jk gemaakte designprod­ucten van Søstrene Grene zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Julien Duval

Franchisen­emer Søstrene Grene

‘‘We willen voorkomen dat klanten geld uitgeven aan iets dat ze toch maar wegsmijten. Dat is slecht voor het milieu.”

 ?? FOTO RR ?? Julien Duval opent de eerste Søstrene Grene in België op 18 mei in de Stadsfeest­zaal.
FOTO RR Julien Duval opent de eerste Søstrene Grene in België op 18 mei in de Stadsfeest­zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium