Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moet niet meer op reis sinds ik een palmboom aan mijn zwembad heb”

Verkoop volwassen exotische bomen in de lift

- KRISTIN MATTHYSSEN

‘‘In de winter draai ik er een lichtsnoer met ledlampjes rond, maar eigenlijk is hij perfect winterhard.’’

Patrick Leonard (52) gaat niet meer op verlof, hij haalde de tropen naar zijn hof. Twee jaar geleden plantte de man uit Brecht een volwassen palmboom naast zijn zwembad, die nu al meer dan vier meter hoog is. Meer en meer Vlamingen kiezen voor een exoot.

olijfbomen en palmbomen zijn trendy. Maar tot voor enkele jaren waren ze nog erg prijzig. “Tegenwoord­ig heb je voor 500 euro al een olijfboom van dertig à veertig jaar oud”, vertelt Julie Vermeulen van tuincentru­m Hendrickx in Stabroek. “Palmboompj­es beginnen van 20 euro. De grotere exemplaren, van zo’n drie meter hoog in een pot, kosten rond de 450 euro.”

Hendrickx voert de volwassen palmbomen in uit de Pistoiastr­eek in Toscane. Ze komen met een vrachtwage­n uit Italië aan. “Er is eigenlijk maar één soort echt winterhard”, vertelt Vermeulen. “Ze kunnen makkelijk min 10 graden aan. In Italië worden de bomen in een pot geplant, waar ze enkele jaren goed kunnen wortelen.”

Betaalbaar Volgens Julie doen de exotische bomen het al een achttal jaar goed, maar zijn ze nu een rage

aan het worden omdat ze betaalbaar­der zijn. “Mensen zetten ze graag langs zwembaden of op zonnige terrassen voor de zuiderse sfeer. We zien wel vaak de fout dat de bomen te weinig water krijgen. In Italië – waar onze palmbomen vandaan komen – groeien ze in kleigrond. Klei houdt water op. Ze kunnen met hun wortels altijd voldoende drinken. Hier zitten we met zandgrond. Mensen redeneren vaak dat bomen uit zuiderse streken weinig water nodig hebben, omdat het daar droger is. Maar met temperatur­en zoals deze week, geven wij onze palmbomen drie keer per week overvloedi­g water.”

Tweedehand­ssite

Patrick Leonard uit Brecht lag de voorbije dagen al zalig onder zijn palmboom. “Ik kocht hem twee jaar geleden op een Nederlands­e tweedehand­ssite. Een man had zijn huis verkocht en wou nog iets verdienen met de palmboom die voor zijn gevel stond. Ik kan hem geen ongelijk geven.”

Patrick betaalde 300 euro voor een boom van 3, 80 meter hoog. “Intussen is hij al een stuk boven de vier meter, met een doormeter van zo’n veertig centimeter. In de tuincentra tellen ze meestal de pot nog bij de hoogte. Een palmVolwas­sen

Patrick Leonard

Palmboombe­zitter

boom vraagt weinig onderhoud. Elk jaar groeien er wat nieuwe bladeren aan. Het is dan zaak om de slechte eraf te snijden. Op dit moment krijgen ze peulen met zaad waar trosjes aan komen. Een soort bloemen, zeg maar. Die verliezen ze op de duur, maar daar heb je geen hinder van.”

Ledlampjes

Hoewel Patricks palmboom winterhard is, draaide hij er de voorbije winter een snoer ledlampen rond dat hij dag en nacht liet branden. “Ledlampjes geven ook een beetje warmte af. Bij sneeuw borstel ik de kruin wat vrij.”

Van palm word je kalm, luidt het spreekwoor­d. En hoewel het dan over het biertje gaat, geldt het spreekwoor­d ook voor de boom. Op reis gaat Patrick niet meer, sinds de kinderen het huis uit zijn. “Veel te duur. Dan zitten we even gezellig onder onze palm aan ons

eigen zwembad. Ik plantte ook wat bananenpla­nten. We zitten precies in Spanje!”

 ?? FOTO WF ?? Patrick Leonard met zijn palmboom.
FOTO WF Patrick Leonard met zijn palmboom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium