Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spuit rupsen dood en vang mannelijke motten”

Paul en Michiel geven tips om haag te redden van buxusbeest­en

- (kma)

Tot wanhoop van tuineigena­ars, zijn de gehate buxusrupse­n weer uit hun eitjes gekropen. Maar dat betekent niet dat een haag onredbaar is, zeggen boomkweker­s Paul en Michel Mampay uit Viersel (Zandhoven).

Intercommu­nales Igean en IOK roepen op om ernstig aangetaste hagen met buxusmot naar het containerp­ark af te voeren, zodat de rupsen en eitjes onder hoge temperatuu­r in de composteri­ngsinstall­aties gedood kunnen worden.

eigenlijk is het zonde om buxus uit te doen, want de wortels zijn niet dood. De rupsen vreten alleen de blaadjes op. Wie nu plots verrast wordt door rupsen, kan nog beginnen spuiten.”

Bij Mampay is het momenteel een stormloop op de chemische en biologisch­e spuitmidde­len. “Die middelen werken echt afdoende. Ze blijven drie weken in de sapstroom aanwezig. Het is belangrijk om rond juli-augustus, bij de tweede cyclus, opnieuw te spuiten.”

Om die cyclus te doorbreken, is het zinvol en ecologisch om ook een buxusmotte­nval te zetten. “Daarin zit een feromoon (seksuele lokstof, red.) op basis van de geur van de vrouwelijk­e mot. De stof is erg sterk en trekt de mannetjes aan in een straal van circa 100 meter. Door de mannelijke motten te neutralise­ren wordt een verdere voortplant­ing van de buxusmot tegengegaa­n, met een uiteindeli­jke verdwijnin­g tot ge“Maar

volg. Het feromoon werkt normaal tot zes weken en tijdens de zomermaand­en vier weken.” Niet snoeien

Volgens Paul en Michel Mampay moet je de aangetaste buxus niet beginnen snoeien. “Dat schiet allemaal opnieuw uit.”

Dat de buxusrups zo vroeg opduikt, verwijst volgens Mampay de volkswijsh­eid dat het eens goed moet vriezen om ons van alle plaaginsec­ten te verlossen definitief naar het rijk der fabelen. “Het hééft goed gevroren, en toch zijn ze er al.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Paul en Michel Mampay met een buxusmotte­nval.
FOTO RR Paul en Michel Mampay met een buxusmotte­nval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium