Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Altijd tof als eerste sla geoogst kan worden”

Corazon start zesde seizoen als bioboerin in Kontich

-

In CSA-boerderij Grondsmaak in Kontich teelt Corazon De Raeymaecke­r (32) samen met Wim en Peter biogroente­n voor 125 gezinnen. “De lente is een mooie periode, maar we oogsten het hele jaar door hoor.”

Het CSA-model staat voor ‘community supported agricultur­e’. 125 gezinnen uit Kontich en omliggende gemeenten kopen op jaarbasis een oogstaande­el per gezinslid bij Grondsmaak. Corazon, Peter en Wim bewerken het land en de gezinnen mogen het hele jaar door komen oogsten. De boerderij kan bestaan dankzij die gemeenscha­p van mensen. Het is een systeem van risicodeli­ng. Als de oogst mislukt, delen ze samen in de brokken.

“Het seizoen voor nieuwe leden start altijd in april”, legt Corazon uit, die haar modellenca­rrière voor een leven als bioboerin inruilde. “’s Winters kan er ook geoogst worden, van kool over pastinaak tot schorsener­en. Maar het is altijd fijn als er in de lente weer bladgroent­en zoals sla en rucola bijkomen. We hebben ook wat ‘speciallek­es’, zoals groene asperges, maar dat aanbod is beperkt.”

Wat het leuk maakt voor de leden, is dat er ook eitjes en een assortimen­t van bloemen en klein- fruit is. “We merken dat die bloemen echt gewaardeer­d worden. Daarom werken we nu ook met bloemenaan­delen.”

Ineke, met wie Corazon zes jaar geleden Grondsmaak opstartte, is intussen coördinato­r bij Landwijzer geworden, waar Corazon zelf een opleiding Biologisch­e Landbouw gevolgd heeft. “Wim en Peter helpen nu en elk jaar is er een stagiair. Nu de zon schijnt, wil iedereen in de tuin werken. Maar als het regent, staan wij hier ook.”

Of het boerenleve­n aan de verwachtin­gen voldoet? “Het is heel hard werken. Ik haal mijn voldoening uit de bevestigin­g die ik van onze leden krijg. Mensen die lid willen worden van een CSAboerder­ij, zijn vaak ook mensen die het behoud van kleinschal­ige landbouw willen steunen, net als een eerlijke prijs voor de producent. Dit is hun supermarkt in openlucht. Toen ik modellenwe­rk deed in Parijs en New York, ging ik tussen de opdrachten door ook naar boerenmark­ten of hielp ik op zelfoogstb­oerderijen. Intussen hebben we een boerderij gebouwd aan het veld en kan ik hier binnenkort met mijn gezin komen wonen.

www.grondsmaak.be, www.csa-netwerk.be

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Peter en Corazon in de bloemenwei­de.
FOTO JOREN DE WEERDT Peter en Corazon in de bloemenwei­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium