Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu weet ik tenminste waarom ik moe ben”

-

Geert De Haes (49) en Nele Bogaerts (39) starten aan hun derde seizoen op CSA-boerderij Het Buitenhof in Wommelgem.

Het Buitenhof op de Oelegemste­enweg, vlak bij Het Veer, is de dichtst bij de stad gelegen zelfoogstb­oerderij. Daarom hebben ze vrij veel leden van Antwerpen en zijn districten, die met de fiets via het Rivierenho­f komen.

Geert komt uit de financiële wereld, Nele was in de marketings­ector actief. Beiden wilden ze de ratrace ontspringe­n en meer tijd maken voor hun vier kinderen Arne (6), Katinka (5), Atalanta (3) en Gloria (2). Dat pakte wel even anders uit, geven ze toe.

“We hebben niet meer tijd gekregen voor de kinderen”, vertelt Geert. “’s Zomers kunnen we niet meer op verlof, want dan wordt er volop geoogst en groeit het onkruid als zot. Omdat we biologisch telen, spuiten we niet, dus kruipt er flink wat energie in wieden. Van begin mei tot eind augustus is de drukste periode. Toch is deze keuze voor ons gezin de juiste geweest. Kijk: het was woensdag Buitenspee­ldag, maar voor onze kinderen is het alle dagen Buitenspee­ldag. Onze kinderen zijn mee betrokken in het geheel. Het Buitenhof is een goeie leeromgevi­ng voor hen.” We zijn daar zelf getuige van. Als Arne slijk ontdekt en Atalanta haar kleedje vies maakt, ravotten ze een half uur later als vrije Pallieters bemodderd in hun blootje in het speeltuint­je.

Geert en Nele hebben acht hectaren. 130 gezinnen zijn lid van Het Buitenhof. “Het gaat om tweehonder­d volwassen eenheden, maar we willen nog uitbreiden”, vertelt Geert. “Naast wat schapen en herten, hebben we bij de opstart ook dubbele hagen en fruitbomen gezet. We zien de biodiversi­teit op onze akkers toenemen. Kijk hoeveel vlinders er al rondfladde­ren!”

Woensdag lagen er 450 tomatenpla­nten en 3.000 preiplante­n klaar om in de grond gestoken te worden. De aardappele­n zijn net gepoot. “Ons eerste seizoen was nat, het tweede warm en droog. Hopelijk krijgen we nu een beetje een normaal jaar. Ik verwacht dat wel”, zegt Geert hoopvol.

Het Buitenhof is ook echt de buitenhof voor de leden. “Ze mogen hier niet alleen komen oogsten, maar ook luieren, een boekje lezen of de kinderen laten spelen. Vooral ’s zondags, als de winkels dicht zijn, komen veel klanten plukken. Als de kindjes het zelf geplukt hebben, eten ze gemakkelij­ker hun groenten op, horen we van jonge gezinnen.”

Spijt van hun straffe keuzes hebben Nele en Geert geenszins. “Vroeger toen ik in de banksector werkte was ik ’s avonds moe, soms vroeg ik me dan af van wat. Nu wéét ik tenminste waarom ik moe ben”, lacht Geert.

www.hetbuitenh­of.be

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Nele en Geert met hun vier kinderen op de tractor.
FOTO JOREN DE WEERDT Nele en Geert met hun vier kinderen op de tractor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium