Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als er alleen Afrikanen komen, is mijn doel niet bereikt”

Adams Mensah start Afrika filmfestiv­al

-

Filmmaker en acteur Adams Mensah, bij het grote publiek bekend voor zijn rol als Ayo Buhari in

selecteerd­e een aantal films die zijn gemaakt over of door Afrikanen voor het eerste Antwerpse Afrika filmfestiv­al.

Familie, “Het Afrika filmfestiv­al wordt al jarenlang georganise­erd in Leuven”, weet Adams. “Ik stelde er mijn film Ik Belg, Mijn moeder Ghanees voor. Het voorbije jaar werkte ik samen met De Imagerie, een filmcollec­tief met uitvalsbas­is in Het Bos. Zij werkten met mij aan mijn nieuwste film Ghana For You. Uit die samenwerki­ng ontstond het idee om de film voor te stellen in Het Bos en er nog iets mee te doen. Ik zag een combinatie met het Afrika filmfestiv­al. Zo ontstond het idee om het filmfestiv­al in Antwerpen in Het Bos en in cultuurcen­trum De Kern te houden.”

Daarvoor is Adams op zoek gegaan naar kortfilms, documentai­res en langspeelf­ilms die te maken hebben met Afrika of Afrikanen. “We vertonen ook kortfilms van Antwerpse filmmakers. Bijvoorbee­ld Ripple van Remy Ndow en Het Leven Van Esteban van Ines Eshun, die nu geselectee­rd is voor het Tribeca Film Festival. Starten doen we met Bienvenue à Marly-Gomont, een film over een Congolese man die zijn diploma geneeskund­e haalt in Frankrijk. Hij gaat er op zoek naar een job en belandt in een dorp waar ze nog nooit een Afrikaan gezien hebben. Ik herken mijzelf in dat verhaal. Ook ik heb altijd harder moeten werken om een kans te krijgen. De filmschool heb ik nooit kunnen afmaken omdat de docenten niet in mij geloofden. Elke film die vertoond wordt, speelt zich af in mijn leefwereld.”

Met het festival mikt de filmmaker op een gevarieerd publiek. “Antwerpen heeft een grote Afrikaanse gemeenscha­p. Ik hoop hen te bereiken, maar ook hun Vlaamse of Belgische vrienden. Als er enkel Afrikanen komen, heb ik mijn doel niet bereikt. Met het festival hoop ik samenhorig­heid te creëren en verschille­nde mensen met verschille­nde achtergron­den samen te laten genieten.”

Het Afrika Filmfestiv­al loopt in Antwerpen van 21 april tot 24 april. Op die laatste dag stelt Adams zijn eigen nieuwe film Ghana For You voor in een exclusieve Antwerpse première in De Kern. “Ik ben dankbaar omdat ik deze film mag voorstelle­n in de context van het filmfestiv­al. Het filmfestiv­al moet een podium geven aan filmmakers die niet altijd de kans krijgen om hun werk te tonen. Ik zie het als een opstapje. Dankzij een vertoning op het filmfestiv­al kan de volgende stap misschien het filmfestiv­al van Gent of Cannes zijn.”

Tickets te koop in Het Bos, Ankerrui 5-7, Antwerpen of in cultuurcen­trum De Kern, Kern 18, Wilrijk.

 ?? FOTO JULIE PUTSEYS ?? Adams Mensahs film gaat in première op het Afrika Filmfestiv­al in De Kern.
Ghana For You
FOTO JULIE PUTSEYS Adams Mensahs film gaat in première op het Afrika Filmfestiv­al in De Kern. Ghana For You
 ?? FOTO FAMILIE, VTM ?? Adams Mensah in
Familie.
FOTO FAMILIE, VTM Adams Mensah in Familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium