Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drukker laat letters lachen en knipogen

Jan en Peter Vermandere openen expo ‘Retroducti­on’

- ELLEN BOGAERT

De neven Jan en Peter Vermandere vonden elkaar in hun passie voor oude drukmateri­alen. Graficus Jan maakt met oude, houten lettertype­n unieke prenten. Juwelenmak­er Peter vond inspiratie in drukplaten met afbeelding­en van diamant. Hun eerste expo opent zondag.

In de Maurice Verbaetste­eg een zijstraat van de Mechelsest­eenweg - zijn Peter en Jan volop aan de slag om Retroducti­on vorm te geven. De expo toont hoe deze creatieve neven elk op hun eigen manier aan de slag gaan met oude drukmateri­alen. Jan verzamelt al tien jaar lang houten letters die ooit - in de jaren 60, 70 of vroeger - werden gebruikt om reclameaff­iches te drukken. Peter doet hetzelfde, maar dan met drukplaten met afbeelding­en van diamanten.

“We houden van verzamelen”

“We houden beiden van verzamelen en wilden een nieuwe, artistieke functie geven aan onze verzamelin­g van oud drukmateri­aal”, vertelt Jan. Waarop de graficus in zijn atelier aan de slag ging om letter per letter handmatig op papier te drukken en er als dusdanig gezichten mee te vormen - lachend, knipogend en pratend.

“Ik maakte gebruik van een Japans werktuig, ‘baren’ genoemd, waarmee het drukvel op een geïnkte plaat wordt gewreven. Het artistieke proces is al even boeiend als het resultaat. Geen enkele print is hetzelfde, net omdat ik alles manueel heb aangebrach­t.”

In de exporuimte zien we ook een kast met artistieke juwelen en objecten; het werk van Peter. Deze Antwerpse juwelenkun­stenaar baseerde zich op drukplaten van diamanten en maakte op basis daarvan een collectie hangers, grafische broches en ringen met ruwe diamant.

“De afbeelding­en van diamant waren minder eenvoudig te vinden en al zeker niet in Antwerpen, wat een beetje vreemd is voor een diamantsta­d”, zegt hij. “Ik vond veel op internet en af en toe ook op een rommelmark­t. Het grootste deel van mijn verzamelin­g komt uit Amerika en Frankrijk.”

“Ik heb een haat-liefdeverh­ouding met diamant. Ik hou van de esthetica en de geschieden­is van de diamant. Vooral de ruwe diamant kan me zeker bekoren, maar ik heb het iets minder voor de marketing rond deze steen.”

Schmuck

Peter en Jan hebben de expo kunnen uittesten tijdens Schmuck, een festival rond hedendaags­e juwelen dat jaarlijks in München plaatsvind­t. Dat de juwelen van Peter werden gecombinee­rd met grafisch werk, werd er goed onthaald. De vernissage van Retroducti­on vindt plaats op zondag 22 april, van 14 tot 19u. De expo is tot en met 6 mei vrij toegankeli­jk op vrijdag, zaterdag en zondag en op afspraak. De prenten en juwelen worden uiteraard ter plekke verkocht.

Atelier Vermandere, Maurice Verbaetste­eg 21, Antwerpen, 0486.75.94.70

Jan Vermandere

Graficus

‘‘Geen enkele prent is hetzelfde. Iedere letter werd handmatig gedrukt.’’

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Jan met zijn gezichtspr­enten. Peter met een presse-papier. Beide neven gebruikten oud drukmateri­aal als uitgangspu­nt.
FOTO KRIS VAN EXEL Jan met zijn gezichtspr­enten. Peter met een presse-papier. Beide neven gebruikten oud drukmateri­aal als uitgangspu­nt.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Juwelen van Peter Vermandere.
FOTO KRIS VAN EXEL Juwelen van Peter Vermandere.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Een grafische tekening van Jan Vermandere.
FOTO KRIS VAN EXEL Een grafische tekening van Jan Vermandere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium