Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Revolution­air:

Voor het eerst krijgt het communisti­sche land een president die niet Castro heet

- CORRY HANCKÉ

59 jaar lang hebben de Cubanen niet anders geweten dan dat een Castro – eerst Fidel en dan Raúl – hun grote leider was. Daar komt nu een einde aan. In Havana is gisteren de volksassem­blé samengekom­en om een nieuwe president aan te duiden. Voor het eerst zal die niet Castro heten, maar Miguel Díaz-Canel (57).

Raúl Castro (86), die tien jaar geleden de fakkel van zijn broer overnam, had in 2013 al aangekondi­gd dat hij er na twee ambtstermi­jnen mee zou stoppen. Het einde van het Castro-tijdperk komt dus niet onverwacht, de opvolger heeft ruimschoot­s de tijd gekregen om zich warm te lopen.

Miguel Díaz-Canel wordt hoogstwaar­schijnlijk de nieuwe president van Cuba. Hij is nu 57 jaar oud en was nog niet eens geboren toen Fidel en Raúl in 1959 uit de bergen van de Sierra Maestra kwamen om het regime van Batista omver te werpen. Voor het eerst zal de president iemand zijn die niet tot de oude revolution­aire garde behoort.

Jeans en brommertje

Toch is Díaz-Canel gepokt en gemazeld in de communisti­sche partij. Op zijn 33ste werd hij al de partijchef voor de provincie Villa Clara. Zo’n partijsecr­etaris is de lokale leider die de economie moet aanzwengel­en, over de staat van de infrastruc­tuur moet waken en de budgetten moet beheren. Een belangrijk­e functie dus.

Díaz-Canel was op een moeilijk moment naar Villa Clara gekomen. Fidel Castro had net de Speciale Periode afgekondig­d. Voor het eerst werd een beetje ruimte aan de privésecto­r en het toerisme gegeven om te vermijden dat het land zou instorten, omdat de Sovjet-Unie niet langer in staat was het economisch­e infuus toe te dienen.

Díaz-Canel maakte indruk. In eerste instanties met zijn looks. Hij reed rond op zijn brommertje, in een jeans en een sporthemdj­e, met een rockerscou­pe. Dat was wennen voor de inwoners die tot dan toe alleen partijlede­n in battledres­s hadden gezien.

De man kwam ook nog eens luisteren naar hun klachten, hij was er wanneer je hem nodig had. Het beleid dat hij in Villa Clara op de rails zette, had succes. Dus werd hij in 2003 naar de provincie Holgún gestuurd, die tegen het economisch­e hervorming­splan was dat de partij had uitgeteken­d. Zes jaar later moest hij het systeem van het

hoger onder- wijs in heel Cuba hervormen.

Zijn toegankeli­jkheid, zijn luisterber­eidheid en zijn kwaliteit om daar te zijn waar hij nodig is, zijn volgens Cuba-watchers de redenen waarom hij door Raúl Castro is uitgekozen om de nieuwe president van Cuba te worden.

Loodzware opdracht

Toch zal hij als nieuwe president van Cuba sowieso weinig bewegingsr­uimte hebben. Zijn mentor Raúl Castro zal in de coulissen aan de touwtjes blijven trekken. Castro blijft normaal tot 2021 de Eerste Secretaris van de Communisti­sche Partij en dat is een functie die veel meer impact heeft dan die van de president. Alle belangrijk­e beslissing­en op het gebied van economisch­e hervorming­en, sociaal beleid of buitenland­se betrekking­en worden door de partijleid­ing genomen. De president mag ze alleen maar uitvoeren.

Er wacht Díaz-Canel een loodzware opdracht. Het land dat hij erft, ligt in puin. Het economisch­e model dat zijn voorganger­s hadden uitgeteken­d om de gevolgen van de Amerikaans­e boycot te omzeilen, rekende eerst zwaar op de steun van de Sovjet-Unie en later op die van Venezuela. Specialist­en zeggen dat de liberalise­ring die Castro zeer voorzichti­g heeft opgestart, nu in een hogere versnellin­g moet gaan. Maar als de nieuwe president te snel gaat voor de conservati­even in de partij, kan hij in de problemen komen. Nu al zijn er klachten over de toenemende ongelijkhe­id in het land.

 ?? FOTO AP ?? Raúl Castro (rechts) met nieuwe sterke man Miguel Díaz-Canel.
FOTO AP Raúl Castro (rechts) met nieuwe sterke man Miguel Díaz-Canel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium