Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Student geslagen voor keppeltje

Test voor verdraagza­amheid in Berlijn loopt fout

-

Hoe zou het zitten met de verdraagza­amheid van Duitsers tegenover Joden, vroeg Adam Armush, een 21-jarige student diergenees­kunde, zich bij een bezoek aan Israël af nadat hij van een vriend een keppeltje als geschenk had gekregen.

“Volgens mij kan je zelfs in Berlijn hiermee niet ongestoord over straat lopen”, zei die vriend bij wijze van grap. Armush – die sinds een maand in Berlijn woont, maar voordien in Rostock en Hannover verbleef – geloofde dat niet. Hij nam de proef op de som, zette het keppeltje dinsdagavo­nd op zijn hoofd en ging samen met een Duitse vriend (die ook een keppel droeg) in Berlijn wandelen. “Ik ben geen Jood, ik ben Israëliër, en in Israël opgegroeid binnen een Arabische familie”, zegt Armush. “Het was een test rond verdraagza­amheid om te bewijzen dat mijn stad een veilige stad is.”

Het onderzoek loopt nog, dus wat volgt is grotendeel­s de versie die Armush nadien heeft verteld aan de politie. Drie jongemanne­n kregen het duo in het oog. Een van hen schreeuwde hen toe: “Yahudi!”, het Arabische woord voor jood. Hij zwaaide met zijn vuisten, maakte zijn broekriem los en begon te slaan. Armush filmde het gebeuren, al was het maar om voor de politie te bewijzen wat er gaande was. “En om de daders af te schrikken”, voegde hij eraan toe. Dat laatste lukte, de drie sloegen op de vlucht. Naar verluidt – en volgens het politierap­port – gebeurde dat na tussenkoms­t van een vrouw. Zij was de enige die ingreep van de (volgens Armush) ongeveer vijftig mensen die in de buurt van het incident waren. “Antisemiti­sme hoort niet thuis in het Berlijn waarin we willen wonen”, zei burgemeest­er Michael Müller (SPD). Zelfs bondskanse­lier Merkel mengde zich in de discussie en veroordeel­de de aanval scherp.

 ?? FOTO RR ?? Adam Armush en het keppeltje dat hij droeg.
FOTO RR Adam Armush en het keppeltje dat hij droeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium