Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Held van autisten stuurde zieke kindjes de dood in

-

Zijn hele leven hield hij vol dat hij honderden kinderen had gered uit de handen van de nazi’s. Maar nu blijkt dat Hans Asperger actief meewerkte aan het euthanasie­programma van het Derde Rijk. De Oostenrijk­se kinderarts – beroemd voor zijn werk rond autisme – zou meerdere kinderen de dood hebben ingestuurd om het Arische ras zuiver te houden.

In een speech aan de Universite­it van Wenen, deed Hans Asperger er nog een schepje bovenop. “Ik werd zelfs gezocht door de Gestapo. Omdat ik weigerde kinderen te verklikken.”

Hij werd sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og een held genoemd. Niet alleen voor zijn werk rond autistisch­e kinderen, maar ook omdat hij mentaal en fysiek gehandicap­te en gedragsges­toorde kinderen weigerde door te sturen naar Am Spiegelgru­nd. Dat Weense kinderziek­enhuis draaide mee in het euthanasie­programma van de Duitse bezetter om het Arische ras zuiver te houden. 789 kinderen die “geen waardig leven hadden”, werden er vermoord. Officieel stierven ze aan een longontste­king.

Het verhaal over Aspergers heldenrol – dat hij zelf verspreidd­e – werd door niemand tegengespr­oken. Tot nu. Uit een studie gepublicee­rd in Molecular Autism, blijkt dat Asperger actief betrokken was bij het Am Spiegelgru­ndprogramm­a. De bevindinge­n zijn gebaseerd op onlangs ontdekte documenten uit de Tweede Wereldoorl­og en patiëntend­ossiers. Hij stuurde “ongeneesli­jke” kinderen naar Am Spiegelgru­nd en was perfect op de hoogte wat hun lot daar zou zijn. Sommigen stierven door ondervoedi­ng, anderen tijdens experiment­en, de meeste door inspuiting­en of vergassing. In ruil voor de steun kreeg Asperger

privileges van de Duitse bezetter en hielp die hem met zijn carrière.

Moordmachi­ne

De onthulling­en zorgde gisteren voor een schok bij wetenschap­pers en vereniging­en die werken rond autisme en Asperger. In België zijn er naar schatting 80.000 mensen die autisme hebben en 2.500 die aan het naar de dokter genoemd syndroom lijden. Voor hen was Asperger een held omdat hij niet alleen de symptomen voor het eerst omschreef, maar autisme en asperger positief benaderde. De “autistisch­e psychopath­ie” zoals hij het zelf in 1944 voor het eerst benoemde, werd pas aspergersy­ndroom gedoopt in 1981. Een jaar na zijn dood, als hommage aan de pionier.

Asperger die als arts afstudeerd­e in Wenen, werd in 1932 hoofd van de speciale opvoedings­afdeling van het Universita­ir kinderziek­enhuis. Zijn mentor was Franz Hamburger, een vermaard kinderarts.

In het rapport komt ook hij in een kwaad daglicht te staan. Volgens documenten verklaarde hij aan zijn medewerker­s en collega’s dat “het Nationaal Socialisme de kern is van mijn werking als pediater”. Asperger volgde blijkbaar zijn grote voorbeeld in de theorie van de “raciale hygiëne”. Hij verdedigde tegenover collega’s, zo blijkt nu, niet alleen het uitschakel­en van “ongeschikt­e” jongeren maar ook de praktijk van gedwongen sterilisat­ies.

Het rapport is hard. Am Spiegelgru­nd wordt een “moordmachi­ne” genoemd. Asperger zelf “probeerde niet zomaar te overleven in de vreselijke omstandigh­eden, maar collaboree­rde met zijn nazisuperi­euren in hun aanval op de zwaksten in de maatschapp­ij”. Zoals de driejarige Herta Schreiber. Het meisje kwam met een hersenonts­teking bij Asperger terecht. Hij stuurde haar door naar Am Spielgrund met de opmerking “een ondraaglij­ke last voor haar moeder”. Ze stierf drie maanden later. Een stukje van haar herse- nen werd in de jaren negentig in een pot in de kelders van het ziekenhuis gevonden samen met nog honderden bokalen met restanten van andere jonge slachtoffe­rs. In 2002 werden die begraven.

Voor de zowat 300.000 moorden zijn amper Duitse en Oostenrijk­se artsen en verplegers veroordeel­d. De meesten zwegen in alle talen over wat er zich in en rond de ‘zuiverings’-ziekenhuiz­en afspeelde en wat hun rol was geweest. Ook Asperger zou er zijn leven lang niets over lossen, maar herhaalde steevast zijn “heldendade­n”. Zo overtuigde hij zichzelf en zijn omgeving dat hij onschuldig was.

 ?? FOTO RR ?? Hans Asperger (links) stuurde “ongeneesli­jke” kinderen naar een Weens kinderziek­enhuis van de Duitse bezetter. Sommige kinderen stierven door ondervoedi­ng, anderen tijdens experiment­en, de meeste door inspuiting­en of vergassing.
FOTO RR Hans Asperger (links) stuurde “ongeneesli­jke” kinderen naar een Weens kinderziek­enhuis van de Duitse bezetter. Sommige kinderen stierven door ondervoedi­ng, anderen tijdens experiment­en, de meeste door inspuiting­en of vergassing.
 ?? FOTO RR ?? Hans Asperger met het personeel van de kinderklin­iek.
FOTO RR Hans Asperger met het personeel van de kinderklin­iek.
 ?? FOTO RR ?? Am Spiegelgru­nd, de kliniek in het plan
van de Duitsers
om het Arische ras zuiver
te houden.
FOTO RR Am Spiegelgru­nd, de kliniek in het plan van de Duitsers om het Arische ras zuiver te houden.
 ?? FOTO RR ?? Hans Asperger overleed in 1980.
FOTO RR Hans Asperger overleed in 1980.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium