Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezochte spion loopt in Brussel tegen de lamp

Verenigde Staten zoeken malafide Chinees al maanden

-

Het Brusselse gerecht heeft een 37-jarige Chinees aangehoude­n die al maanden door de Verenigde Staten gezocht wordt voor industriël­e spionage in de vliegtuigi­ndustrie.

Xu X. slaagde er eind vorig jaar in een ingenieur van een Amerikaans­e multinatio­nal te benaderen die werkte aan een nieuwe generatie straalmoto­ren. Het nieuwe eraan is het gebruik van kunststofm­ateriaal voor onderdelen die tot dusver in metaallege­ringen gemaakt worden. Daardoor worden de motoren lichter en toch slijtvaste­r, wat een aanzienlij­ke besparing op brandstof en onderdelen zou betekenen.

De Chinese spion liep tegen de lamp tijdens een politiecon­trole in de buurt van het Sint-Katelijnep­lein. Zijn vriend en landgenoot bleek daarbij in het bezit van duizenden euro’s baar geld, waar hij geen uitleg voor kon verzinnen. Toen de politieman­nen ook de identiteit van Xu X. controleer­den, bleek hij gezocht door de Verenigde Staten en werd hij aangehoude­n. De VS vragen nu om zijn uitleverin­g.

Industriël­e spionage komt in ons land vaker voor dan de modale burger zou denken. “De beschermin­g van gevoelige wetenschap­pelijke, technologi­sche en economisch­e en overheidsg­egevens behoort tot onze opdrachten”, klinkt het bij de Staatsveil­igheid.

Koude Oorlog

Het aantal agenten van buitenland­se inlichting­endiensten op ons grondgebie­d zou volgens de veiligheid­sdienst nauwelijks lager liggen dan ten tijde van de Koude Oorlog. En het gevaar komt niet alleen uit het oosten, zoals destijds werd voorgestel­d.

“Als het om industriël­e spionage gaat, dan zijn er weinig vrienden. En het pallet van middelen om aan inlichting­en te geraken is erg breed. Het gaat van inbreken tot afluistere­n, over rekruteren van insiders en infiltrere­n via dienstverl­ening”, aldus nog de Staatsveil­igheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium