Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Draaiboek voor vlotter containerv­ervoer binnenvaar­t

Antwerpse havengemee­nschap verplicht minimum dertig containers per binnenschi­p

-

De Antwerpse havengemee­nschap heeft een concreet draaiboek om de doorstromi­ng van containerb­innenschep­en efficiënte­r te laten verlopen. Zo komen er binnen – en vooral buiten – de haven verzamelpu­nten en moeten de binnensche­pen een minimumvol­ume garanderen.

Met de plechtige onderteken­ing van een intentieve­rklaring hebben alle betrokken partijen in de haven er zich gisteren toe verbonden om een ‘actieplan containerb­innenvaart’ uit te voeren. Nu moet ook Europa dat plan nog goedkeuren.

Vandaag wordt gemiddeld zowat 38% van alle goederenov­erslag in de haven per binnenschi­p aan- en afgevoerd. Maar terwijl iedereen naar de files op de weg kijkt, heeft ook de binnenvaar­t problemen.

“Vorige zomer werden we ons bewust van de keerzijde van ons succes”, zegt haventopma­n Jacques Vandermeir­en. Door het tekort aan havenarbei­ders en in mindere mate ook door het tekort aan afmeerplaa­tsen, was het vorige zomer tijdens piekmoment­en pijnlijk: sommige binnensche­pen moesten twee tot drie dagen wachten alvorens ze behandeld konden worden. Eén troost wel: in Rotterdam loopt die congestie soms op tot een week.

Commandoce­ntrum

Onder leiding van havenmedew­erkers Pascale Pasmans en Dominique Vercautere­n werd een aantal concrete initiatiev­en afgesproke­n. Zo beginnen de drie grote (en ook meest getroffen) terminalop­erators – PSA, MPET en DP World – vanaf juni en met de rederijen een centralise­ring van hun lichterpla­nning.

Vanaf september komt er bij PSA als proefproje­ct een soort commandoce­ntrum dat rond de klok die planning coördineer­t. Tegelijk zeggen de terminals toe om ook op piekmoment­en altijd een minimaal aantal dokwerkers te reserveren voor de binnensche­pen.

Het meest revolution­aire idee is de verplichte bundeling van containerv­olumes, want nu is 59% van de aanlopen van binnensche­pen ‘goed’ voor amper 19% van het containerv­olume.

Bundelings­punten

Om efficiënte­r te worden, kom je er vanaf oktober als binnenschi­pper niet meer in als je niet minstens dertig containers aan- en afvoert. Om dat te realiseren, wordt bepaald waar er op vier waterwegen telkens twee bundelings­punten komen. Daar worden containers dan gelost of bijgeladen. Ook in de haven komen er zo twee tot drie punten.

Maar elke overslag kost geld en tijd. Om die pil te vergulden, subsidieer­t de overheid – mits toelating van Europa – die extra overslag met 8 miljoen euro per jaar. “Dat is tijdelijk en langzaam vermindere­nd”, waarschuwt haventopma­n Jacques Vandermeir­en nog.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Binnensche­pen laden en lossen containers op de terminal van DP World in het Deurganckd­ok.
FOTO JORIS HERREGODS Binnensche­pen laden en lossen containers op de terminal van DP World in het Deurganckd­ok.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium