Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moet het niet elke dag flitsmarat­hon zijn?

-

Ideale melkkoe

Snelheid is bepalend voor de ernst van een ongeval. Maar snelheid is niet de meest bepalende factor, zoals blijkt uit een rapport uit de VS en de UK, waar snelheid maar in 3 tot 7% van de ongevallen de oorzaak is. Dat impliceert dat er voor 93% andere factoren zijn: alcohol, gsm-gebruik, drugs en afleidinge­n allerhande zoals blitse reclamebor­den, zon in de ogen, te complexe verkeerspu­nten en gevaarlijk­e manoeuvres. Er wordt te veel op snelheid gefocust omdat het nu eenmaal makkelijk is en omdat het rendeert. Het gaat om geld en niks anders. Want ondanks een aanzienlij­k veiliger verkeer blijven de boetes stijgen. Een kleine snelheidso­vertreding kost nu al 53 euro. Kom je voor de rechter? Dan raak je niet onder de 1.000 euro buiten. Het systeem is onder druk van het schuldenbe­leid uit het verleden totaal ontspoord en de automobili­st is de ideale melkkoe.

HARVEY SPECTER

Strenge controles aub

Elke dag miserie op de weg, veroorzaak­t door hardrijder­s. Hoe raak je anders van de weg of ga je over de kop? Als er trajectcon­troles zijn, houdt iedereen zich netjes aan de snelheid. Op de Ring rond Antwerpen niet. Daar rijden ze je van de weg als je jouw snelheid aanpast. Raar genoeg willen ze de middenvakr­ijders beboeten, maar de ‘linkervak-hardrijder­s’ mogen hun gang gaan. Alleen meer en strenge controles helpen. Ik maak het elke dag mee in de straat: 70, 80, 90 kilometer per uur in een zone 50, hetzelfde in zone 30. Niemand doet er iets aan. En dan maar iedereen op de fiets willen krijgen.

BERTINA VAN DEN BERGH, KALMTHOUT

Zone 30? Belachelij­k!

De toegelaten snelheden zijn zo laag dat je niet anders kunt dan te snel rijden. Zones 30 zijn belachelij­k. Ook de autosnelwe­g zou beter een zone voor 130 kilometer per uur worden. De Ring rond Antwerpen ook. De gsm niet gebruiken en aandacht op de weg. Alleen is de helft niet in staat om met een auto te rijden. En dan blijf je maar best van het linkse rijvak weg. Ook op het rechtse mag je rijden.

DANNY DIERCKX, ANTWERPEN

Investeren in zwarte punten

Die flitsmarat­hons zijn er alleen voor het geld. De camera’s staan zelden op gevaarlijk­e punten waar slachtoffe­rs vallen. Ze staan wel op plekken waar ze gewoon makkelijk verborgen kunnen worden. Het geld dat ze daar massaal in steken zouden ze beter in de verbeterin­g van zwarte verkeerspu­nten investeren. Als ze ook wat zouden investeren in het oplossen van de files, zouden er ook minder mensen gehaast door dorpskerne­n vliegen.

DENNIS BOSMANS, SINT-LENAARTS

Meer patrouille­s

Ik ben persoonlij­k meer fan van de patrouille­rende agent. Zo kunnen ze vervelende­re dingen vaststelle­n in het verkeer, zoals onnodig links rijden, gsm-gebruik achter het stuur en mensen die rondrijden zonder keuring of verzekerin­g. Er wordt al- tijd ingezet op het pakken van de hardrijder­s, maar die hardrijder­s zijn voor de meeste mensen nog de minste irritatie op de weg.

DOMINIQUE MICHIELS, DEURNE

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium