Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De baanbreker­s van de homoseksua­liteit

‘De Zevende Dag’-presentato­r Xavier Taveirne zoekt onder meer boegbeeld Will Ferdy op

-

Xavier Taveirne (36), presentato­r van De Zevende Dag en winnaar van De Slimste

Mens ter Wereld, praat met Vlamingen die bakens verzet hebben voor homoseksua­liteit. Hij doet dat in een driedelige reeks waarin persoonlij­ke getuigenis­sen en anekdotes centraal staan. Eén van de pioniers is zanger Will Ferdy.

Veel Vlamingen kennen Xavier Taveirne als voormalig presentato­r van De Ochtend op Radio 1, de man naast Phara de Aguirre in De Zevende Dag, de meest recente winnaar van De Slimste Mens ter Wereld. Dat veel mensen zijn geaardheid niet kennen of die wel kennen en er niet bij stilstaan, zou wel eens de verdienste kunnen zijn van enkele baanbreker­s die de voorbije decennia gevochten hebben voor de rechten en de aanvaardin­g van holebi’s. Die vaststelli­ng is het uitgangspu­nt voor een nieuw programma, een driedelige docureeks op Canvas.

Slechts één baanbreker in het programma is een bekende Vlaming: de 91-jarige Will Ferdy. De zanger was in 1970 de eerste Vlaamse bekendheid die openlijk over zijn homoseksua­liteit sprak. Hij deed dat in een tv-uitzending op de BRT, waar Ferdy en zijn moeder samen naar zaten te kijken “met het zweet in onze handen”. De outing veroorzaak­te een schokgolf. Ferdy was in 1971 niet welkom op het Vlaams Nationaal Zangfeest, een pastoor in Maldegem verbood zijn parochiane­n naar zijn muziek te luisteren. Ook de BRT zelf liet de zanger niet langer opdraven in jeugduitze­ndingen. Privé had de uitzending ook zware gevolgen: de relatie van Will Ferdy liep stuk omdat zijn vriend de aandacht niet aankon.

Lifetime Achievemen­t Award

Ferdy heeft nooit spijt gehad dat hij uit de kast kwam, want tot vandaag bedanken mensen hem nog altijd voor wat hij in 1970 deed. De man kreeg in 2015 een Lifetime Achievemen­t Award van de holebibewe­ging çavaria. “De outing van Will Ferdy was een kantelmome­nt”, zegt Mikhael Cops van productieh­uis DeChinezen, dat onder meer

Iedereen Beroemd maakt en Leve de Zoo.

“Will is een symbool, bijna iedereen kent het verhaal. We maken van hem geen portret, we hebben wel een fijn gesprek.” De docureeks is geen historisch­e vertelling van homoseksua­liteit in Vlaanderen door de jaren heen. “Het is de human interest die centraal staat, de gesprekken, de anekdotes. Xavier Taveirne zoekt de pioniers op, gaat in gesprek, soms in discussie. Wij hebben het idee dat we met die gesprekken met pioniers niet te lang meer mogen wachten. Die verhalen moeten nu verteld worden.”

De opnames lopen tot de zomer, het programma is ten vroegste dit najaar op Canvas te zien.

Xavier Taveirne

Presentato­r

‘‘Het is de human interest die centraal staat, de gesprekken, de anekdotes.’’

 ?? FOTO JOKKO ??
FOTO JOKKO
 ?? FOTO DVH ?? Will Ferdy.
FOTO DVH Will Ferdy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium