Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stop met versimpele­n van de werkelijkh­eid

- redacteur economie brieven@gva.be Christof Willocx

We moeten meer moeite doen om elkaar serieus te nemen. Dat is zo ongeveer de conclusie na een tumultueuz­e week in de Antwerpse politiek, waarbij de ene versimpeli­ng van de werkelijkh­eid de andere in sneltempo opvolgde.

Het is alarmerend dat de deelname van de chassidisc­he jood Aron Berger aan de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen enkel en alleen is afgeblazen omdat de man geen hand wil geven aan vrouwen. Want is de weigering van een chassidisc­he jood om een hand te geven aan een vrouw wel een daad van discrimina­tie? In de chassidisc­he gemeenscha­p geven vrouwen immers ook geen hand aan mannen. Wat dat betreft is er dus een gelijke behandelin­g van beide seksen.

Veel fundamente­ler is dat chassidisc­he joden pakweg homoseksua­liteit niet aanvaarden. Dat is wel discrimina­tie, maar in het maatschapp­elijk debat wordt er beduidend minder aandacht aan gegeven dan aan het schudden van een hand. Als Berger had kunnen deelnemen aan de verkiezing­en, desnoods als onafhankel­ijke op de CD&V-lijst, had dat de integratie van de joodse gemeenscha­p net ten goede kunnen komen, omdat hij dan ook meer naar buiten zou kunnen treden en openlijk in dialoog had kunnen gaan met Antwerpse holebi’s. Helaas is onze snelle maatschapp­ij blijkbaar niet klaar om de tijd te nemen voor fundamente­le discussies.

Het verhaal rond Aron Berger is niet het enige voorbeeld van een ongepaste versimpeli­ng van de realiteit. De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever zei deze week dat joden, in tegenstell­ing tot moslims, niemand proberen te bekeren. Daarmee doet ook de burgemeest­er mee aan de trend van veralgemen­ing. Er zijn ongetwijfe­ld moslims die niet-gelovigen proberen te bekeren, maar de overgrote meerderhei­d van de moslims in Antwerpen heeft die bekeringsd­rang zeer zeker niet. Of we het nu graag willen of niet: in Antwerpen leven mensen van zeer verschille­nde overtuigin­gen samen, en dat gaat niet veranderen. Dat er niet getornd kan worden aan de gelijkheid van man en vrouw, de vrijheid van elk individu en de scheiding van religie en staat is een evidentie.

Maar we moeten beter ons best doen om naar elkaar te luisteren. Zowel joden, moslims, christenen als atheïsten zien hun kinderen graag. Liefde en respect zijn waarden die elke religie overstijge­n. En de luchtvervu­iling, de files en veiligheid zijn even belangrijk voor elke Antwerpena­ar, van welke strekking die ook mag zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium