Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er Brakel stapt op na ongeval met positieve ademtest

Stefaan Devleescho­uwer (Open Vld) veroorzaak­te woensdagav­ond zwaar auto-ongeluk, slachtoffe­r in levensgeva­ar afgevoerd

- (cds, mkm, edp)

Stefaan Devleescho­uwer (53) treedt af als burgemeest­er van Brakel. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat hij woensdagav­ond een zwaar auto-ongeval veroorzaak­te. De burgemeest­er werd meegenomen voor verhoor, blies positief en bracht de nacht door op het politiebur­eau. “Ik blijf achter hem staan”, zegt zijn echtgenote.

Twee dagen na het vreemde ongeval op de Steenweg van Lierde naar Brakel, treedt waarnemend burgemeest­er Stefaan Devleescho­uwer af. “Zonder druk. Hij beseft dat hij een fout heeft gemaakt. Stefaan blijft wel schepen”, zegt Herman De Croo, ereburgeme­ester van Brakel en on- van de lokale Open Vld. De nieuwe dienstdoen­de burgemeest­er wordt nu Hedwin De Clercq (sp.a). Ondertusse­n is er nog steeds geen duidelijkh­eid over wat er die woensdagav­ond precies gebeurde. Het lijkt dat de burgemeest­er en een Brakelse dakwerker (35), een verre buur van De Croo overigens, het onderweg aan de stok kregen na een gevaarlijk inhaalmano­euvre.

De dakwerker stopte en liep tot in het midden van de straat om de burgemeest­er in zijn Smart te doen stoppen, maar werd door hem aangereden. Volgens welingelic­hte bronnen was die aanrijding “niet moedwillig”. Het slachtoffe­r werd in levensgeva­ar afgevoerd.

Schedelbre­uk

“Mijn broer heeft een schedelbre­uk, verschille­nde bloedingen in de hersenen en kneuzingen over het hele lichaam”, zegt de zus van het slachtoffe­r. “Hij ligt nog op intensieve, maar is niet meer in levensgeva­ar. Al is het nog niet zeker dat hij helemaal de oude zal worden.” Het slachtoffe­r kon ook nog niet worden verhoord. “Hij is maar soms wakker. Hij herinnert zich niets meer van het ongeval.” De vrouw wil niet meer kwijt omdat de zaak “politiek gevoelig” ligt. Devleescho­uwer blies na het ongeval positief. Hij was niet stomdronke­n maar zat wel boven de lidervoorz­itter miet, tussen 0,5 en 0,8 promille. Wellicht had hij net één glas te veel op. Zijn rijbewijs werd vijftien dagen ingetrokke­n en hij moest een nachtje op het commissari­aat doorbrenge­n om “uit te klaren wat er precies gebeurd is”. Ook het slachtoffe­r in het ziekenhuis zou onderworpe­n zijn aan een bloedproef om uit te maken of hij ook onder invloed was van alcohol of drugs. De resultaten van die test zijn niet bekend. De echtgenote van Devleescho­uwer blijft pal achter hem staan. “Hij heeft me nodig en ik zal er zijn voor hem. Hij kan op me rekenen en we komen hier samen door. Stefaan kreeg trouwens al steunbetui­gingen, over de partijgren­zen heen.”

 ?? LIEVEN VAN ASSCHE FOTO ID/ ?? Stefaan Devleescho­uwer.
LIEVEN VAN ASSCHE FOTO ID/ Stefaan Devleescho­uwer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium