Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de Antwerpse discussie zitten we op de koers van 95% van onze leden”

HENDRIK BOGAERT

-

ven aan vrouwen hoort niet op de lijsten van CD&V omdat het in strijd is met onze basiswaard­en. #genderequa­lity.’ Je moet niet alleen zeggen dat er gelijkheid is tussen man en vrouw, je moet dat ook uitdrukken, bijvoorbee­ld door de hand te reiken.

Heeft dat met gelijkheid te maken? Andersom geven chassidisc­he vrouwen ook geen hand aan een man. Het is meer een soort van preutsheid, niemand aanraken buiten de eigen relatie.

Het gaat verder dan dat. Het gaat in zulke gemeenscha­ppen om ethisch zeer conservati­eve systemen die zijn bedacht door mannen. Een Nederlands­e filosoof noemde dit “de koninklijk­e heerschapp­ij” van de man. Die zorgt goed voor de vrouw, maar staat er hiërarchis­ch boven. Dat botst met onze cultuurchr­istelijke waarden die je ook terugvindt in de verlichtin­g, in de Franse revolutie, in de West-Europese traditie. Geen hand willen geven is dan een gebrek aan respect. Dat is ook het standpunt van de partij.

Waarom waren de Antwerpse CD&V’ers niet tot die conclusie gekomen?

Het is niet aan mij om lessen uit te delen. Het is aan onze voorzitter Wouter Beke om de lijnen uit te zetten. En Kris Peeters? Ik deel aan niemand lessen uit. Het is belangrijk om te zien tot welke architectu­ur voor de samenlevin­g we van hieruit komen. Wat ik zeker apprecieer aan Kris Peeters is dat hij geprobeerd heeft een gesloten gemeenscha­p te ontsluiten.

Was dat niet gewoon politiek opportunis­me?

Dat vind ik niet. Het past in ons streven naar een inclusieve samenlevin­g, waar iedereen bijhoort. Het is precies wat we ook doen op sociaaleco­nomisch vlak: als iemand uit de boot dreigt te vallen, dan stoppen we en helpen we die persoon, zodat we samen verder kunnen.

Met uw pleidooi voor een algemeen hoofddoeke­nverbod klonk u minder inclusief.

Dat is de grote discussie die nu aan de gang is. Je hebt het Angelsaksi­sche concept waarin iedereen min of meer zijn zin doet. Dan krijg je een samenlevin­g met subsamenle­vingen, zoals in Londen, een schitteren­de stad, maar ook met allemaal verticale silo’s. Het alternatie­f is het Europese continenta­le model. Je probeert iedereen erbij te houden, iedereen te omsluiten, op basis van een aantal gemeenscha­ppelijke waarden. En je vraagt mensen om inspanning­en te doen om daar bij te horen.

Ja, maar intussen heeft Kris Peeters, die al moeilijk lag bij sommige partijlede­n, een serieuze klap gekregen.

Ach, ik heb in de loop der jaren gemerkt dat barometers volatiel kunnen zijn. Journalist­en schrijven vanuit de emotie van de dag. Wie denkt dat Kris Peeters nu in de touwen hangt, zal snel merken dat het tegendeel waar is.

Aron Berger zei op de radio fijntjes dat er binnen zijn ultraortho­doxe gemeenscha­p raakpunten zijn met de N-VA.

Als Bart De Wever meent dat hij welkom is, dan moet hij dat weten. Ik stel die lijst niet samen. Maar ik zie het niet zo snel gebeuren.

De CD&V zit al langer in een spagaat. Denk aan uw hoofddoeke­nverbod, terwijl Mieke Van Hecke daar juist heel tolerant voor is.

Ja, het spagaat is wijd. Maar, nogmaals, niet op persoonlij­k vlak, hè. Kris Peeters is een klasbak, een absolute leidersfig­uur. Ik kan het goed vinden met hem, al kan het op inhoudelij­k vlak botsen. Idem met Mieke. Ik geloof niet in die verregaand­e vrijheid, wel in een lichte interventi­e, bijvoorbee­ld op scholen. Ik zie in mijn partij een toenaderin­g in de richting van mijn standpunt, dat ik heb beschreven in mijn essay van december.

De reacties toen, onder meer van Herman Van Rompuy, waren vernietige­nd. Hij noemde uw verhaal “triest” en nog rechtser dan het Vlaams Belang.

Het is waar dat de reacties van sommigen zeer hevig waren. Maar er is een toenaderin­g in het officiële standpunt van de partij. Als een meisje van 12 in een publieke ruimte een hoofddoek draagt, dan ben ik daar niet positief over. Ik denk dat er nuances te vinden zijn tussen mijn persoonlij­k standpunt en dat van de partij.

U beweert veel steun te krijgen uit de basis.

Ik wil dat vuur niet terug oppoken. Maar ik denk dat we ook nu, in de discussie over de Antwerpse situatie, op de koers van 95% van de leden zitten.

Ook Pieter De Crem, staatssecr­etaris, vindt dat de partij de aansluitin­g verliest met de achterban.

Ik heb nooit kritiek gehad op de partij, ook nu niet. Maar er zijn

zeker belangrijk­e raakvlakke­n met Pieter en met andere collega’s. Er is een zekere spanning, maar dat mag. Ik duw en push op dit terrein, zoals collega-parlements­leden inzetten op andere dossiers. Het is belangrijk dat onze leden gehoor vinden bij de partij, binnen ons ideologisc­h kader. Dat we aan hen goede antwoorden kunnen geven.

U bedoelt eigenlijk dat de partij een stap verder zou moeten gaan?

Het gaat om de grote vraag die je nu overal ziet, de onderhande­ling tussen het cultuurchr­istendom, het humanisme, de westerse waarden en aan de andere kant de cultuurisl­am. Er is wat bezig. Mensen zoeken ambassadeu­rs die hun normen en waarden verdedigen, die opkomen voor hun cultuurchr­istelijke gemeenscha­p.

Moet daarom de CD&V een stap verder gaan?

We moeten dit dagelijks expliciter­en. Zoals nu gebeurd is. En waarden zitten ook in je sociaaleco­nomische keuzes, zoals Obama vaak zei. Je moet in elk dossier aangeven wat je drijft.

De N-VA scoort op dit terrein tweet na tweet.

Wij staan voor twee aparte ideologisc­he en filosofisc­he stromingen, christende­mocraten naast Vlaams-nationalis­ten. Maar er zijn ook belangrijk­e raakvlakke­n en dat moet je ook durven zeggen.

Ook met de andere partijen trouwens. Je moet ook durven te zeggen wat het verschil is.

De helft meer stemmen, om te beginnen.

Een volksparti­j wordt niet alleen gedefiniee­rd door het aantal stemmen. Al zijn we kleiner, toch zijn wij de eerste volksparti­j omdat we veel meer overspanne­n. En al trek en duw ik in een bepaalde richting, dat wil toch niet zeggen dat ik het vaak eens ben met de N-VA.

Wat is het grootste verschil?

Dat wij gaan voor een inclusieve samenlevin­g. Wij omarmen iederéén in ons concept. Een zekere integratie­druk is nodig, en die moet groter zijn dan in het verleden. Maar de bedoeling is dat iedereen erbij hoort. De N-VA heeft een splitsende retoriek. De mensen zijn bang, ze vrezen dat de demografie in het voordeel speelt van de cultuurisl­am. Bij de N-VA spreekt men van soumission, ‘onderwerpi­ng’. Daarom vraagt de bevolking om ambassadeu­rs.

In De Standaard schreef Karel Verhoeven dat hij in de nieuwe, unanieme afkeer voor ‘gebruiken’ die niet compatibel zijn met het cultuurchr­istendom een gevaarlijk hellend vlak ziet, met verwijzing naar ‘eeuwen jodenhaat’.

Dat is een karikatuur. Ik erken absoluut de vrijheden van de ander. Je kunt niet iemand verplichte­n om iemand anders een hand te geven. Daar stopt het hellend vlak bij mij. Maar dat betekent niet dat ik het leuk moet vinden, dat ik vormen van discrimina­tie moet goedkeuren. Ik heb overigens ook vrienden onder joodsortho­doxen en moslims.

Hoe komt de CD&V hieruit?

Dit is een terugslag. Maar soms moet je een kalibratie doen. In die zin was dit ook een beetje een bevrijdend­e catharsis, een loutering. Dit kan ons een duw vooruit geven. Het is goed om te weten wat we zijn en wat niet. Ik ben absoluut niet pessimisti­sch.

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Hendrik Bogaert.
FOTO FRANK BAHNMULLER Hendrik Bogaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium