Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking in luchtvaart niet langer ‘overmacht’ tegenover passagiers

Arrest Europees Hof laat getroffen reizigers toe compensati­e aan te vragen

-

Wie zijn vlucht fors vertraagd of geannuleer­d ziet door acties van het eigen personeel van een luchtvaart­maatschapp­ij, mag hiervoor een schadeverg­oeding vragen. De maatschapp­ijen kunnen niet langer overmacht inroepen.

Begin oktober 2016 werd het vluchtplan van de Duitse luchtvaart­maatschapp­ij TUI fly zes dagen lang grondig door elkaar geschud. Direct nadat een herstructu­rering was aangekondi­gd had 89% van het personeel in de cockpit en 62% van het cabinepers­oneel zich ziek gemeld. TUI fly weigerde de getroffen passagiers compensati­es te betalen omdat het om “buitengewo­ne omstandigh­eden” ging, zeg maar overmacht.

In een omstandig arrest besliste het Europees Hof van Justitie nu dat zo’n enorme afwezighei­d van het personeel een wilde staking was. Maar die was een gevolg van de “onverwacht­e aankondigi­ng van een herstructu­rering”. En dan is er volgens het Hof van Luxemburg geen sprake meer van een “buitengewo­ne omstandigh­eid”. “Risico’s die voortvloei­en uit de sociale gevolgen die met dergelijke maatregele­n gepaard gaan, worden geacht inherent te zijn aan de uitoefenin­g van het bedrijf van de luchtvaart­maatschapp­ij.” Met andere woorden, volgens het Hof heeft de directie dus wel degelijk “daadwerkel­ijke invloed” gehad op deze wilde staking. Compensati­ebedrijf AirHelp zegt nu “een tsunami van claims te verwachten”.

Volgens Simon November van consumente­norganisat­ie TestAankoo­p is de uitspraak een goede zaak, al zal het wellicht niet zo’n vaart lopen. “Stakingen kan men dus niet meer als overmacht inroepen, maar alleen als het om stakingen van het eigen personeel gaat. Als de bagageafha­ndelaars voor vertraging­en zorgen, blijft dit dus wél overmacht. Bovendien moet je als klant zelf compensati­e vragen en velen blijken hun rechten gewoon niet uit te oefenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium