Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij deze investerin­g maken de melkboeren meer winst”

Liers bedrijf financiert kaasfabrie­k in Andesgeber­gte

- CHRIS VAN ROMPAEY

Groep Bouwen, een bekende projectont­wikkelaar uit Lier, heeft de bouw van een kaasfabrie­k in het Peruaanse Andesgeber­gte gefinancie­rd. Er gaat nu minder koeienmelk verloren, waardoor de financiële situatie van de arme bevolking ietwat verbetert.

“Zoals heel veel andere bedrijven steunen ook wij graag goede doelen. Maar in plaats van zomaar geld te geven, willen we er rechtstree­ks bij betrokken zijn. Zo kwamen we in contact met Solid Internatio­nal, een Mechelse ontwikkeli­ngsorganis­atie, die in 2000 opgericht werd door bouwondern­emer Luc Verelst”, zegt CEO Patrick Bouwen. “Solid bouwde enkele jaren geleden een koeienstal in het dorpje Llachocmay­o, zo’n vijftig kilometer van de stad Ayacucho in Peru. Llachocmay­o ligt in het Andesgeber­gte op zo’n 3.500 meter hoogte. Voordien had elk gezin daar een of twee koeien, nu runt de gemeenscha­p een stal met 120 koeien in de modernste en meest hygienisch­e omstandigh­eden”, weet Patrick Bouwen.

Te lange route

Met de koeienmelk maken de inwoners vooral kaas. En daar wrong het schoentje. “De weg naar de kaasfabrie­k ligt er namelijk zeer slecht bij waardoor de boeren vaak meer dan een halfuur onderweg zijn. Bovendien huren ze het gebouw waar ze hun kaas produceren en maken ze dus minder winst. Wij hebben aan Solid Internatio­nal het voorstel gedaan om een kaasfabrie­k te bouwen in Llachocmay­o op slechts enkele meters van de koeienstal.”

Aangezien het om een investerin­g van meer dan 100.000 euro ging, wilde Patrick Bouwen wel alles van dichtbij kunnen opvolgen. Daarom stuurde hij zijn zoon Cedric naar Peru. “Ik ben in april vorig jaar naar Llachocmay­o afgereisd. Dat is een dorpje met een honderdtal inwoners die vooral in lemen huisjes van zes bij vier meter wonen. Ze hebben elektricit­eit en water, maar leven er voor de rest erg pover.”

Helpen in de koeienstal

“De eerste tien weken heb ik geholpen in de koeienstal. Zo kon ik ook de Spaanse taal leren. Zodra het ’s ochtends licht werd, stond ik op om een uur later de koeien te melken. Overdag werkte ik op de velden en om 18u moesten de koeien opnieuw gemolken worden. Drie uur later ging ik dan slapen. De inwoners waren supervrien­delijk en velen zijn vrienden geworden.”

“Na zo’n tien maanden ging ik werken in het kantoor van Solid in Ayacucho. Vanaf dat moment kon ik me bezighoude­n met de bouw van de kaasfabrie­k. Ik heb de werken begeleid en hielp bij het kiezen van de beste leverancie­rs voor de inrichting van de fabriek. De bouwwerken werden uitgevoerd door arbeiders uit Ayacucho.”

Sinds eind vorig jaar is de kaasfabrie­k operatione­el en wordt er volop kaas van het merk Montefino gemaakt. “Dankzij de nieuwe kaasfabrie­k gaat er bijna geen melk meer verloren en wordt er dus meer kaas geproducee­rd dan ooit tevoren. Dat betekent dat de levensstan­daard van de inwoners van Llachocmay­o erop vooruitgaa­t”, benadrukt Cedric Bouwen.

Na een tijdje draagt Solid Internatio­nal, zoals bij al haar projecten, het management van de kaasfabrie­k aan de lokale bevolking over. Enkele Peruvianen die de fabriek gaan leiden, zijn momenteel op bezoek in België. Zij krijgen een pancarte mee van Groep Bouwen om aan de gevel van de kaasfabrie­k te hangen.

 ?? FOTO RR ?? Enkele Peruvianen gooien met snoep op de bouwwerf van de nieuwe kaasfabrie­k.
FOTO RR Enkele Peruvianen gooien met snoep op de bouwwerf van de nieuwe kaasfabrie­k.
 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Patrick en Cedric Bouwen met de pancarte voor de melkfabrie­k.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Patrick en Cedric Bouwen met de pancarte voor de melkfabrie­k.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium