Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het enige district waar Groen en sp.a samen naar kiezer trekken

Gemeentera­adslid Freya Piryns (Groen) trekt lijst met districtsr­aadslid Erkan Öztürk (sp.a) op twee

- SACHA VAN WIELE

In Berchem trekken Groen en sp.a samen naar de districtsr­aadsverkie­zing in oktober. Het is het enige district waar het kartel standhoudt. Freya Piryns (Groen) trekt de lijst. Op de tweede plaats staat Erkan Öztürk (sp.a). Ze pleiten voor een burgerbegr­oting en een districtss­chepen van Diversitei­t en Samenleven.

Na het uiteenvall­en van de stedelijke lijst Samen van sp.a en Groen sprongen de kartelgesp­rekken in de districten ook snel af. Na maanden onderhande­len is het de Berchemse afdelingen Groen en sp.a wel gelukt om een kartel te vormen.

“Ik kan niet zeggen waarom het ergens anders niet is gelukt, maar in Berchem is het een logisch gevolg van de goede samenwerki­ng tussen beide partijen”, zegt Antwerps gemeentera­adslid en lijsttrekk­er van de kartellijs­t Freya Piryns. “De afgelopen jaren waren we niet alleen één fractie in de districtsr­aad, maar werkten we ook buiten de politiek nauw samen. Politiek draait nu eenmaal ook om mensen en persoonlij­kheden.”

Beide partijen gaan niet onder de vlag van Samen naar de kiezer, maar gewoon als de lijst sp.a-Groen. De fractie in de districtsr­aad telt negen raadsleden, onder wie vier sp.a’ers, drie groenen en twee onafhankel­ijken. Toch is het opmerkelij­k dat Piryns het gezicht wordt van de lijst. “Freya is nog maar 41 jaar, maar heeft al veel ervaring in de Antwerpse politiek”, stelt Öztürk. “Ik ben dan ook blij dat ze de lijst trekt. Ik beschouw haar als mijn mentor. Met mij op de tweede plaats vul ik haar goed aan. Ik ben met mijn 27 jaar het gezicht van de verjonging.”

De ambitie van Piryns is duidelijk. Zij wil de nieuwe districtsb­urgemeeste­r van Berchem worden. Volgens haar is dat ook realistisc­h. “We waren met ons kartel in 2012 ook de grootste, maar onze partners CD&V en Open Vld wilden toen een coalitie vormen met N-VA”, vertelt de lijsttrekk­er. “Ik hoop een coalitie te vormen met CD&V en Open Vld, waar ook veel progressie­ve mensen zitten, maar ik sluit niets uit. Nu willen we er vooral voor zorgen dat we opnieuw als grootste uit de stembus komen.”

Fietsstrat­en en buurtparki­ngs

Niet alleen het kartel is rond, maar ook de inhoudelij­ke speerpunte­n. Zo willen Groen en sp.a vooral inzetten op mobiliteit en verkeersve­iligheid met onder meer een circulatie­plan, fietsstrat­en, buurtparki­ngs voor bewoners en autoluwe leefstrate­n. “Er is op dat vlak nog veel werk te verrichten”, vindt Piryns. “Berchem zou het fietsdistr­ict bij uitstek kunnen zijn.” Daarnaast komt de klemtoon te liggen op inspraak en participat­ie. Volgens Öztürk was dat de afgelopen jaren minimaal. “Als er een inspraakmo­ment was, werd het georganise­erd tijdens de werkuren”, zegt het raadslid. “Dan moet je niet verwonderd zijn dat er weinig mensen zijn. Dat is schijn- inspraak en -participat­ie. Ons voorstel is om in Berchem met een burgerbegr­oting te beginnen, zoals in het district Antwerpen. Bewoners beslissen dan waaraan 10% van onze begroting moet worden besteed.” Piryns en Öztürk zetten ook graag het samenleven in Berchem in de vitrine. “Hier wonen veel gemeenscha­ppen gezellig samen, zonder al te veel problemen”, weet Öztürk. “Met een districtss­chepen van Diversitei­t en Samenleven willen we de contacten nog bevorderen. Ik ben ervan overtuigd dat wij met Berchem een voorbeeld kunnen zijn voor andere districten.” De kartellijs­t wordt geduwd door voormalig districtsb­urgemeeste­r Peter Raats (sp.a). Ook huidig onafhankel­ijk districtsr­aadslid Arnold Peeters, beter bekend als dj Papa Mojito, zou een prominente plek op de lijst krijgen.

Freya Piryns Lijsttrekk­er sp.a-Groen ‘‘Politiek draait nu eenmaal ook om mensen en persoonlij­kheden.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Lijsttrekk­er Freya Piryns en haar running mate Erkan Öztürk willen een burgerbegr­oting voor Berchem.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Lijsttrekk­er Freya Piryns en haar running mate Erkan Öztürk willen een burgerbegr­oting voor Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium