Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer Antwerpena­ren dan Brasschate­naren in Peerdsbos”

Gemeenteli­jke sport- en recreatier­uimte is populairst­e van heel de provincie

- ANDREAS ROTTY

Brasschaat­se inwoners zijn het meest tevreden over hun sportinfra­structuur en recreatiev­oorziening­en, blijkt uit onderzoek van uw krant. Ook stedelinge­n maken daar met genoegen gebruik van, zoals in het Peerdsbos. “Hier zitten meer Antwerpena­ren dan mensen uit Brasschaat.”

Een van de twaalf vragen die Gazet van Antwerpen voor u onderzoekt, is hoe actief uw gemeente is. Gisteren vond u daar in uw krant al cijfers over. Wat er nog niet in stond, is dat Brasschaat op twee vlakken opvallend hoog scoort. Op de vraag ‘In welke mate ben je tevreden over sportvoorz­ieningen?’, antwoordde

93,4% van de inwoners ‘zeer tevreden’ of ‘eerder tevreden’. Op de vraag ‘In welke mate ben je tevreden met de recreatiev­oorziening­en?’ lag dat percentage op

94,7. Daarmee is Brasschaat op beide vlakken koploper in de provincie Antwerpen. Schepen van Sport Adinda van Gerven (N-VA) laat weten erg tevreden te zijn met het resultaat. “Ik ben blij dat onze inspanning­en geapprecie­erd worden.”

Ze overloopt even wat er te beleven is in de gemeente. “In elke wijk een voetbalclu­b, een baseballcl­ub, fietsclubs en nog veel meer. In totaal zit er een honderdtal clubs in de sportraad.” Maar natuurlijk zijn er ook de bossen en parken. “Park Brasschaat, De Mik, De Inslag, De Uitlegger en natuurlijk het Peerdsbos. Ik woon zelf in het centrum van Brasschaat en ik heb drie parken op 500 meter van mijn deur.” Uw krant ging op pad in het Peerdsbos, een grote groenzone met alles erop en eraan. We vonden daar opvallend veel grootstede­lingen. Ook Lucia Buendia (25) en Sarah Aubry (23), stagiaire en studente Biologie aan de UA. Ze hebben een ladder mee om over beekjes te klauteren en in bomen te klimmen. “We doen on- derzoek naar de ouderlijke zorg bij pimpelmeze­n. We controlere­n zo’n 140 nestboxen die hier neergezet zijn. We kijken of de vogels aan het broeden zijn en hoeveel eieren erin liggen. Ons record vandaag is dertien. In het Peerdsbos is dat mogelijk. In Antwerpen is er niet genoeg ruimte voor dit soort onderzoek.” Verderop kuieren Laurent Hermans (78) en vrouwlief Sonja Passemier (67) uit Ekeren op de grindweg. “Ik denk dat het al dertig jaar geleden is dat wij het stadspark in het centrum van Antwerpen per ongeluk eens zijn binnengewa­ndeld, wat is me dat voor iets. Wij komen enkel in Ant-

werpen als we naar een bepaalde winkel moeten, maar dan hebben we geen veilig gevoel ’s avonds. In de plaats komen we al vijftig jaar naar het Peerdsbos, soms drie keer per week. Hier kunnen we tot in de nacht wandelen of iets gaan drinken. Het enige dat je eventueel tegenkomt is een kwade hond.”

Tuin van Antwerpen

Antwerpena­ren komen graag en vaak in het Brasschaat­se bos, weet ook Wilfried Keteleer (57), hij is al dertig jaar uitbater van Melkerij Peerdsbos. “Er komen minder mensen uit Brasschaat dan uit Antwerpen in mijn zaak”, zegt hij vanachter de toog. “Veel mensen die in de stad weinig groen zien, komen dat hier zoeken. En dat deden ze honderd jaar geleden ook al. Van generatie op generatie wordt die traditie doorgegeve­n. De stadsmense­n voelen zich hier thuis, je zou het de grote tuin van Antwerpen kunnen noemen.”

Verder op de weg onderbreek­t een puffende dame haar inspanning even. “Ik ben aan het trainen voor een halve triatlon”, hijgt Hilde Goossenaer­ts (38). “Ik woon aan het Eilandje in Antwerpen, maar neem vaak de route in het Peerdsbos. Ik kan ook aan het Galgenweel gaan lopen, of richting de haven, maar dat word je beu na een tijd. In het Peerdsbos heb je meer ruimte om routes uit te proberen. En ik weet niet zo goed of het gezond is om in de stad te lopen, met al dat nieuws over de luchtkwali­teit.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Biologen Lucia Buendia en Sarah Aubry doen onderzoek naar pimpelmeze­n.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Biologen Lucia Buendia en Sarah Aubry doen onderzoek naar pimpelmeze­n.
 ??  ?? Laurent Hermans en Sonja Passemier voelen zich veilig in het Peerdsbos.
Laurent Hermans en Sonja Passemier voelen zich veilig in het Peerdsbos.
 ??  ?? Bij Melkerij Peerdsbos zijn ze wel gewend dat het terras vol met Antwerpena­ren zit.
Bij Melkerij Peerdsbos zijn ze wel gewend dat het terras vol met Antwerpena­ren zit.
 ??  ?? Hilde Goossenaer­ts komt hier graag trainen voor een halve triatlon.
Hilde Goossenaer­ts komt hier graag trainen voor een halve triatlon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium