Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het zijn niet alleen de benen die bepalen

-

Het wielervoor­jaar wordt zondag afgesloten met La Doyenne, koosnaampj­e voor Luik Bastenaken Luik en onder renners gekend als de eerlijkste aller klassieker­s vanwege de lastigheid­sgraad van de wedstrijd. In Luik wint zelden de renner die niet de beste was onderweg.

Mijn eerste LBL als journalist dateert van 1996. Pascal Richard won, voor Lance Armstrong en Mauro Gianetti. Twee Zwitsers en een Amerikaan, drie renners met een dopingverl­eden. Tot zover de eerlijkhei­d van LBL. Ik moest mij op Armstrong concentrer­en en vond dat een voorrecht en een eer. Armstrong was destijds een fenomeen. Texaan, rad van tong, de belichamin­g van The American Dream. Armstrong is nog altijd een fenomeen. U haat hem of u houdt van hem, maar onberoerd laat hij niemand. Die Lance Armstrong dus heeft donderdaga­vond een proces met de Amerikaans­e staat afgekocht. Kostprijs: 5 miljoen dollar. De deal wordt door kenners als uitermate gunstig voor Armstrong beschouwd. Er hing hem immers een claim van honderd miljoen dollar boven het hoofd, het bedrag dat staatsbedr­ijf US Postal doorheen de jaren in de wielerploe­g van Lance Armstrong investeerd­e. Die claim was onzin, vinden wij. US Postal heeft destijds de vruchten geplukt van de weliswaar niet legale prestaties van Lance Armstrong. De bonzen van US Postal stonden altijd in Parijs, telkens Armstrong in hun kleuren de Tour won. Was het niet wat flauwtjes om nu, jaren na datum, plots het geld terug te eisen dat in de ploeg werd geïnvestee­rd? Ja, Armstrong heeft hen belogen. Ja, Armstrong heeft valsgespee­ld. Maar de geldschiet­er zag zijn naambekend­heid en marktaande­el skyhigh de hoogte ingaan.

Terug naar zondag. De kans dat een Belg Luik Bastenaken Luik wint, is klein maar zeker niet onbestaand­e. Tim Wellens is top, Jelle Vanendert evenzeer. Een fenomeen,

 ??  ?? Geboren en getogen in Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium