Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De broers Tanghe in Wonderland

BIG BEARS CRY TOO ZA 21/04 - ZO 06/05 | HETPALEIS | ANTWERPEN | WWW.HETPALEIS.BE

- ILSE DEWEVER

Miet Warlop maakt al vijftien jaar beeldend theater met wonderlijk­e attributen en vreemde creaturen. In HetPaleis gaat vanavond met Big Bears Cry Too (6+) haar eerste voorstelli­ng voor kinderen in première. Onder de makers treffen we de broers Wietse en Joppe Tanghe aan.

Acteur Wietse Tanghe (27) kent u misschien als Nick Van Loo uit Quiz Me Quick, of als Guillaume Boesman uit In Vlaamse Velden. Muzikant Joppe Tanghe (25), bekend van de bands ONs, Tigerhorse en Meester Tanghe, tekent in Big Bears Cry Too met Pieter De Meester voor de muziek.

Het werk van Miet Warlop is jullie niet onbekend. Vertel.

Wietse Tanghe: Miet kent ons goed, en al lang. Zelf werk ik al een jaar of zeven met haar samen. Big Bears Cry Too is de vierde productie die we maken. Met die vier stukken toeren we de volgende maanden volop in binnen- en buitenland. Er zijn ook plannen om volgend jaar samen weer iets nieuws te maken, met Joppe erbij.

Joppe Tanghe: In Fruits of Labour, Miets vorige productie, verzorgde ik ook mee de muziek. Dat betekende mijn debuut als performer, en het was meteen ook de eerste keer dat ik met Wietse theater maakte.

Warlop maakt ‘beeldend’ theater. Wat mag het publiek verwachten?

Joppe: Miet speelt sterk in op het visuele. Eerder gebruikte ze al verf, plaaster en muziek om beelden te creëren. De toeschouwe­r beleeft als het ware een trip.

Wietse: Ook deze voorstelli­ng, die vol objecten zit, presenteer­t zich als een droom of een reis. Ik ben de enige acteur op het podium, maar ik vertel geen verhaaltje. Ik gebruik mijn stem wel in de voorstelli­ng, maar niet zozeer om te spreken via taal.

Kunnen ook kinderen zich vinden in dat abstracte denken?

Wietse: Voor kinderen zal deze voorstelli­ng overkomen als een avontuur, een abstract Alice in Wonderland-verhaal. Elk object begint een eigen leven te leiden.

Joppe: Miets voorstelli­ngen zijn erg toegankeli­jk. Gewoon kijken volstaat om het verhaal te vatten. Hoe minder voorkennis je hebt, hoe beter.

Is het prettig samenwerke­n als broers?

Joppe: Ha, dat gaan we niet aan de grote klok hangen (lacht).

Wietse: Ik vind wel dat we goed kunnen samenwerke­n. We kennen elkaar door en door, en wonen nu ook weer onder hetzelfde dak.

Joppe: Maar niet meer bij de mama.

Wietse: En we zitten ook samen in een groep.

Joppe: In Meester Tanghe spelen we muziek, samen met de broers Pieter en Jonas De Meester.

Jullie komen uit een artistiek gezin. Was het al vroeg duidelijk dat jullie ook dat pad zouden inslaan?

Wietse: Nee, thuis werden we niet per se naar het theater gestuurd. We mochten doen waar we zin in hadden. De muziekscho­ol, daar moesten we wel heen.

Joppe: Als kind is dat niet altijd gemakkelij­k. Je moet dan gitaar spelen op zo’n voetsteunt­je. Maar nu kan ik als zanger en gitarist alleen maar blij zijn met die opleiding. Dank u, mama!

Wietse: We zijn wel altijd gaan kijken naar de voorstelli­ngen die pa maakte. En als mama op de planken stond, zaten we ook in de zaal.

Jullie zouden zelfs met het hele gezin een voorstelli­ng kunnen maken.

Joppe: Ja, onze oudere broer Sjoerd (29) is regisseur. Hij werkt achter de schermen van onder andere De Ideale Wereld en Hotel Römantiek.

Wietse: Misschien dat ik mettertijd zelf ga regisseren, maar iets met de familie maken, dat zou er over zijn. Dat ruikt naar poen scheppen. En zo zijn we niet.

‘‘Thuis werden we niet per se naar het theater gestuurd. We mochten doen waar we zin in hadden. De muziekscho­ol, daar moesten we wel naartoe.’’ WIETSE TANGHE

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Joppe en Wietse Tanghe dagen de verbeeldin­gskracht van kinderen uit in HetPaleis: “Hoe minder voorkennis je hebt, hoe beter.”
FOTO DIRK KERSTENS Joppe en Wietse Tanghe dagen de verbeeldin­gskracht van kinderen uit in HetPaleis: “Hoe minder voorkennis je hebt, hoe beter.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium