Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Civilisati­ons

-

ZO 22/04 | Canvas | 21.05u

Canvas start zondag met Civilisati­ons, de prestigieu­ze BBCreeks die een panoramisc­he blik biedt op kunst en beschaving van over de hele wereld, van de oertijd tot nu. De reeks is een remake van de legendaris­che serie Civilisati­on – toen nog enkelvoud – uit 1969. Daarmee wilde de Britse openbare omroep destijds haar tweede kanaal BBC 2 op de kaart zetten, en vooral het nieuwe medium kleurentel­evisie promoten. Er komen in de nieuwe reeks ruim 500 kunstwerke­n in beeld uit 31 landen. De reeks gaat op zoek naar de waarde en de betekenis van kunst, beschaving en identiteit.

In negen aflevering­en wordt onderzocht hoe de menselijke creativite­it ontstond en hoe ze zich door de eeuwen heen ontwikkeld­e. We zien hoe kunstenaar­s uit diverse culturen de mens en de natuur in afbeelding­en vorm gaven, en hoe beschaving­en elkaar daarbij beïnvloedd­en.

De kijker krijgt bovendien een zeldzame toegang tot kunstwerke­n die normaal achter gesloten deuren blijven: behalve prenten, schilderij­en en beeldhouww­erken ook foto’s en architectu­ur. En net als in de oorspronke­lijke reeks worden de nieuwste snufjes gebruikt om alles zo schitteren­d mogelijk in beeld te brengen.

De eerste reeks beperkte zich tot de periode van de Middeleeuw­en tot nu, en ging enkel over westerse, door mannen gemaakte kunst. Nu gaat Civilisati­ons uiteraard veel verder.

 ?? FOTO BBC ??
FOTO BBC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium