Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zijn eerste telefoontj­e na de koers is naar mama en papa”

- JAN-PIETER DE VLIEGER

waarin ik eigenlijk geen renner meer was. Dat was alleen maar revalidere­n. Gelukkig is dat allemaal vergeten. Helemaal geen last meer van.”

“Ik hou wel van de druk om te moeten presteren. Afgelopen week voor de Waalse Pijl voelde je hoe de spanning steeg. Hoe iedereen verwachtte dat ik er zou staan. Voor mij is dat niet slecht. Vroeger was ik een chien fou op de fiets. Ik kon me geen vijf uur lang concentrer­en. Ik maakte grappen onderweg, deed inspanning­en die overbodig waren en ging plassen op verkeerde momenten. Nu begin ik te snappen dat ik al die energie nodig heb, want ik moet er staan in de finale.”

“Ik heb geen normale adolescent­ie gehad. De camaraderi­e en de vriendscha­ppen die andere jonge mensen gevonden hebben op school, die vind ik nu in het wielrennen. En ik geniet ervan. Een dag zoals woensdag, waarbij iedereen de hele dag voor mij werkt, dat vergeet ik nooit. Ik weet nog niet precies hoe, maar na Luik zal iedereen die me heeft geholpen, snel nog een persoonlij­ke beloning krijgen.” “Weet je wie de eerste was die me feliciteer­de na mijn overwinnin­g in de Waalse Pijl? Mijn neef Franck. Hij is mijn trainer, al min of meer sinds ik de eerste keer op de fiets stapte. Franck is heel discreet, zal zichzelf nooit op de borst slaan als trainer van. ’s Avonds is hij nog mee geweest naar het hotel om te vieren met de ploeg. Iedereen was blij dat hij erbij was. Franck was een uitstekend­e amateurren­ner en is nu hoofd opleiding van een jongerenpl­oeg in Saint-Amand.”

“Mijn ma heeft gelijk, ik vind mijn familie superbelan­grijk. Ik wil dicht bij mijn wortels blijven. Twee jaar geleden ben ik samen met mijn vader naar het Frans kampioensc­hap gereden in een campingcar. Samen vijf uur onderweg tussen Montluçon en Vesoul. Pa had bovendien gezondheid­sproblemen, dus ik heb de hele tijd gereden. Dat zijn unieke momenten samen. Ik heb geen traditione­le opvoeding gehad via de school, maar mijn ouders hebben me alles geleerd wat ik moest weten. Ik ben blij met hoe het is gelopen: ik ben steeds omringd geweest door oudere mensen, heb vlugger verantwoor­delijkheid moeten opnemen. Dat helpt me nu enorm in het wielrennen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium