Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wielertoer­ist in negen vragen

-

FAVORIETE RENNER(S): Eddy Merckx. Een makkelijke keuze voor iemand van mijn generatie. Hij kon alles en was een sympathiek­e mens. Mijn favoriete Merckxmome­nt? Het interview van Frans Verbeeck na winst van Merckx in de Ronde van Vlaanderen van 1975: ‘Ik heb formidabel afgezien… Hij rijdt vijf per uur te snel voor ons.’ Die woorden zeggen alles. Vandaag heb ik wel een boontje voor Sagan. Een acrobaat op de fiets. Hij zorgt voor spektakel in de koers.

FAVORIETE KOERS: Ronde van

Frankrijk. Ik kan echt genieten van die bergritten. Zelf heb ik bijna alle cols opgereden, dan volg je het toch met wat meer aandacht. Er is ook altijd strijd in de bergen. Het heeft iets heroïsch. Zoals Marco Pantani die op Alpe D’Huez bijna uit de bocht vloog. Al weten we nu wel dat we bij die prestatie een paar vraagteken­s kunnen plaatsen.

WIELERTOER­IST SINDS: 1990.

Om gezond te blijven en niet te veel te verdikken. Dankzij de fiets mag ik nu eten en drinken wat ik wil.

AANTAL KOERSDAGEN PER JAAR: 300.

AANTAL KOERSKILOM­ETERS PER JAAR: Gemiddeld 25.000, met uitschiete­rs van 30.000. STRAFSTE EIGEN PRESTATIE: Parijs-Brest Parijs, een tocht van 1.250 kilometer die ik al drie keer heb uitgereden. Bij mijn strafste toer haalde ik na 55 uur de finish, we hadden amper drie of vier uur ons bed gezien. De hele tocht heb ik overleefd op boterhamme­n met kaas en hesp, water en cola. En op het einde nog een hamburger. Alleen de laatste 20 kilometer kreeg ik niets meer binnen. De aankomst op de wielerpist­e van SaintQuent­in en Yvelines is uniek. Minstens even straf was de tocht LondenEdin­burghLonde­n in 2013: 1.400 kilometer in 82 uur. Drie dagen in de gietende regen.

AMBITIE VOOR 2018: De cols in de Al

pen bedwingen. Er staan dit jaar nog twee tripjes naar Barcelonet­te op het programma. Van daaruit beklimmen we dan dagelijks één of twee cols. Puur voor het plezier. FAVORIETE SNACK: Pasta. FAVORIETE APRÈSKOERS­DRANK: Tripel van Westmalle. Dat mag er meer dan eentje zijn. Puur voor de smaak.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium