Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Interieur en Italiaans onder één dak

Restaurant Casello en conceptsto­re voor wooninrich­ting openen deze zomer in huis Tollenberg

- JAN AUMAN

Na veertien jaar van leegstand zal het huis Tollenberg deze zomer opnieuw tot leven komen. Het gerestaure­erde monument wordt een hotspot voor wie op zoek is naar een nieuw interieur, lifestylet­rends en mooie spullen. Je zult achterin ook lekker kunnen eten in Casello, het nieuwe restaurant met Italiaanse flair van de jonge Wase horecaonde­rnemer Bjorn Meersman.

Huis Tollenberg werd gebouwd in 1755. Aanvankeli­jk deed het statige witte gebouw in het hart van Schilde dienst als notaris- en later als dokterswon­ing. Sinds 2004 staat het leeg. Huis en tuin werden in 1981 beschermd als monument en dorpsgezic­ht, maar als gevolg van de jarenlange leegstand, dreigden ze in verval te geraken.

Costermans Projecten kocht het pand en liet het volgens de normen van het agentschap Onroerend Erfgoed restaurere­n. Achteraan werd het monument uitgebreid. Brouwerij Corsendonk huurt Tollenberg en dacht drie jaar geleden met de Antwerpse diamantair­szonen Avi en Shaly Blits geschikte uitbaters gevonden te hebben. Maar hun restaurant Il Capriani ging ondanks veel ambitieuze plannen nooit open.

Stefan Keersmaeke­rs, gedelegeer­d bestuurder van Corsendonk, is blij dat Tollenberg straks dan toch ondernemen­de bewo- ners krijgt die hun beloftes wel zullen nakomen. Een ervan is Bjorn Meersman, bekend van de restaurant­s Bebronna in de Waaslandha­ven (Kallo) en het Clubhouse van de Golfclub in Beveren.

“Ik steek de Schelde over om in het mooie Schilde, waar de mensen misschien toch wat vaker uit eten gaan dan elders, op 1 augustus Casello te openen”, vertelt de Waaslander. “Casello is Italiaans voor ‘tolhuis’: een verwijzing naar de historisch­e naam. Casello verraadt ook dat je bij ons van de vele rijke Italiaanse smaken zult kunnen proeven, maar een gewone pizzeria of pastatent wordt dit niet. Op onze kaart mag je zeker nog klassieker­s uit de Franse keuken verwachten, maar met een elegante Italiaanse toets.”

Casello zal de tafels voor zo’n tachtig eters straks dekken in het moderne bijgebouw van Tollen- berg. “Op ons zonovergot­en terras is plaats voor nog eens vijftig mensen. Hip, vrolijk en goed pas- send bij de levensgeni­eters die de Schildenar­en toch zijn. Dat wordt de sfeer die ik hier nastreef. Je zult trouwens ook gewoon wat kunnen drinken in Casello, of na het eten lekker blijven plakken aan onze bar”, aldus Meersman.

Opendeurwe­ekend

Voor ze aan tafel gaan, worden bezoekers van Casello altijd eerst door de nieuwe conceptsto­re geleid. Die krijgt onderdak in het historisch­e deel van Tollenberg. Verdeeld over de vele kamers en vertrekken zul je er inspiratie kunnen opdoen om je eigen woning op te smukken. Initiatief­nemers Caroline Van den Dooren, interieurc­onsulent bekend van Pure Home Concepts in ’s-Gravenweze­l, en Nathalie Delronge, van Woonontwer­p Peter Deckers in Heist-op-den-Berg, hebben Het Arsenaal van de bekende Nederlands­e interieura­rchitect Jan des Bouvrie in Naarden (Noord-Holland) voor ogen als voorbeeld. “Topdesign, lifestylet­rends en ideeën voor interieuro­ntwerp vind je bij ons in Tollenberg allemaal in verschille­nde kleine ‘winkels’”, zegt Caroline, net terug van de meubelbeur­s in Milaan.

Dit rijtje wordt de komende maanden vast nog aangevuld. Op 7, 8 en 9 september zwaaien de poorten van Tollenberg open en kun je dit walhalla voor de interieurf­reaks gaan verkennen tijdens een opendeurwe­ekend.

Tollenberg Turnhoutse­baan 180, Schilde

Bjorn Meersman Horeca-ondernemer ‘‘We streven een hippe en vrolijke sfeer na die goed past bij de levensgeni­eters die de Schildenar­en toch zijn. Maar gewoon iets drinken kan hier ook.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De mensen achter het veelzijdig­e horeca- en interieurp­roject Tollenberg, samen voor de monumental­e gevel in hartje Schilde: Caroline Van den Dooren, Bjorn Meersman, Nathalie Delronge, David Costermans en Stefan Keersmaeke­rs.
FOTO JAN AUMAN De mensen achter het veelzijdig­e horeca- en interieurp­roject Tollenberg, samen voor de monumental­e gevel in hartje Schilde: Caroline Van den Dooren, Bjorn Meersman, Nathalie Delronge, David Costermans en Stefan Keersmaeke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium