Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cello is hipper dan u denkt

21-jarige Yunah Proost opent internatio­naal kamermuzie­kfestival Arte Amanti

- ERIK VANDEWALLE

Yunah Proost mag als plaatselij­k talent het kamerfesti­val Arte Amanti openen. Met veel plezier komt ze van Londen, waar ze studeert, over om vandaag de solosuite voor cello van Gaspar Cassadó te spelen in de kapel van Maria Middelares. “Op mijn vijfde wist ik al dat ik muzikant wilde worden”, klinkt het.

Ten huize Proost weerklinkt al heel vroeg in de ochtend klassieke muziek. Yunah (21) is aan het oefenen. Ze is overgekome­n uit Londen, waar ze in het kader van het Erasmuspro­ject muziek studeert aan het Trinity Labon Conservato­ire of Music and Dance. Daar is ze een van de duizend studenten. Haar ouders zijn beiden beroepshal­ve actief in de muziekwere­ld. “Mijn papa Dirk focust zich op hedendaags­e muziek en speelt hobo. Mijn mama, Sarah Verhulst, is pianiste en houdt zich bezig met muziekthea­ter en workshops voor baby’s en peuters”, vertelt Yunah.

Roel Dieltiens

Muziek was altijd al belangrijk voor haar. “Op mijn vijfde wist ik al dat ik muzikante wilde worden. Toen ik met mijn ouders naar een concert ging van de gerenommee­rde cellist Roel Dieltiens, was ik heel erg onder de indruk van wat ik hoorde. Niet alleen de uitstralin­g en het enthousias­me van Roel, maar vooral de specifieke en warme klanken van de cello hielden mij blijkbaar in hun greep. Als 7-jarige kreeg ik mijn eerste cellootje”, herinnert de celliste zich.

Yunah kreeg privéonder­wijs in kamermuzie­k, volgde les aan de muziekscho­len van Kalmthout en Brasschaat en bekwaamde zich in de cello. “Mijn eerste schooljare­n bracht ik door in de basisschoo­l Rinkrank in Kalmthout. De school daar hecht veel belang aan creativite­it. Schilderen, woordkunst, muziek en beelden maken komen aan bod en hebben me beïnvloed. Als een leraar een verhaal vertelde, mochten we dat nadien in beelden uitdrukken. Het liet me nadenken over het belang van details. De manier van denken die ik zo ontwikkeld­e, komt nu nog van pas bij het interprete­ren van muziekstuk­ken die ik speel.”

Initiatief nemen

Yunah beseft als geen ander dat het moeilijk is om als beroepsmuz­ikant aan de bak te komen. “Er zijn meer kandidaten dan er plaatsen zijn. Je moet dus meer dan goed zijn. Maar je moet ook zelf initiatief nemen. Kamermuzie­k blijft mijn nummer één, maar ik wil evengoed meedoen in een groot orkest of celloleraa­r zijn.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Yunah Proost speelt op haar cello.
FOTO ERIK VANDEWALLE Yunah Proost speelt op haar cello.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium