Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet de oudste, wel de eerste gemengde Chiro

Chiro Calimero viert 75ste verjaardag

-

Chiro Calimero is niet de oudste Chiro-afdeling van Vlaanderen, maar wel de allereerst­e gemengde. Hij bestaat 75 jaar en is al 45 jaar gemengd. Feesten doen ze dit weekend.

Chiro Calimero in de Bosstraat dankt zijn naam aan de lijfspreuk van Calimero: ‘zij zijn groot en ik is klein… en dat is niet eerlijk’. In het begin telde de vereniging maar dertig leden, nu zijn dat er honderdvij­ftig.

Het begon 75 jaar geleden onder de vleugels van de ‘nonnen van de Bosstraat’. De Chiro bestond uit een jongens- en een meisjesafd­eling, die Sint-Gerolf en Maria Goretti heetten.

Spelen en opvoeden

Toen Calimero werd opgericht, was er van een gemengde werking nauwelijks sprake. Achiel Rypens was in die tijd de eerste volwassen begeleider in het gewest Rupel. Hij was zeventien jaar lid van Chiro Calimero. Zijn zoon, Stef (48), heeft al bijna 23 jaar als volwassen begeleider op zijn naam staan. Chiro Calimero met de hele ploeg op het laatste bivak.

De formule van het succesverh­aal is voor Stef logisch. “Het grote enthousias­me van iedereen, mond-tot-mondreclam­e en onze aanpak van al spelend opvoeden”, zegt hij. Marthe De Groot (20), die samen met Amber Rypens de hoofdleidi­ng op zich neemt, beaamt

dat. “Het is hier eigenlijk een heel kleine buurt met weinig scholen om uit te putten. Maar we zien in ons ledenbesta­nd dat leden uit de ruime regio komen en hier ook blijven. Ik denk dat dat te maken heeft met de hechtheid van de leidingspl­oeg, dat we zelf enthousias­t meedoen en elke zondag een programma voorbereid­en. We hebben ook een positieve band met de begeleider­s en de ouders”, zegt ze.

Voor de leidersplo­eg is ook de steun van Stef Rypens en zijn vrouw Kathleen Mampaey (45) als begeleider­s van groot belang. “Zij nemen veel druk en praktische rompslomp van onze schouders. Ook met de oud-leiding hebben we een goede band. Zij komen bijvoorbee­ld klussen. Zo kunnen we veel meer met de kinderen bezig zijn.”

Het hoogtepunt van de festivitei­ten vindt vandaag, zaterdag, plaats. Van 13 tot 17u kunt u meedoen aan de activiteit­en in het kinder-doedorp, wat naadloos overloopt in een kinderdisc­o tot 19u. Vanaf 20u is er op het terrein in de Schoolstra­at ook een kampvuur.

 ?? FOTO JAN BOEY ??
FOTO JAN BOEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium