Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vraag naar vakleerkra­chten erg groot: loonversch­il met privésecto­r is knelpunt

Stedelijk Lyceum in Antwerpen vindt amper leraren voor technische vakken

- CHRISTOF WILLOCX

Leerkracht secundair onderwijs is op poetshulp na het meest gezochte profiel op de arbeidsmar­kt in de provincie Antwerpen. Al is er wel een belangrijk verschil tussen de vakleerkra­chten onderling. Aan leerkracht­en economie is er geen gebrek, aan leerkracht­en die een technisch vak willen onderwijze­n des te meer.

Vik Lauwerier is coördinere­nd directeur in het Stedelijk Lyceum van Antwerpen. “Vooral in een grootstad als Antwerpen is er een zwaar tekort aan jonge leerkracht­en”, zegt Vik. “Veel jongeren denken dat lesgeven in de stad extra moeilijk is vanwege de kansarmoed­e, probleemjo­ngeren en ongekwalif­iceerde uitstroom. Maar ook in de rest van Vlaanderen is er een probleem: twee op de vijf jonge leerkracht­en verlaat het onderwijs binnen de vijf jaar.” Enige nuance is hier wel op zijn plaats. Voor sommige leerkracht­en is er helemaal geen tekort. “Wij hebben meer dan genoeg leerkracht­en lichamelij­ke opvoeding, muzikale opvoeding, economie, geschieden­is en Duits”, zegt Vik Lauwerier.

“Maar er is een groot tekort aan leerkracht­en wiskunde, chemie, biologie, fysica en Frans, omdat te weinig leerkracht­en in die vakken afstuderen. En dan is er nog het grote tekort aan leerkracht­en voor technische vakken.”

Hard werken voor minder

Er zijn volgens Vik te weinig vakmensen die van de privésecto­r overstappe­n naar het secundair onderwijs. “De reden is niet ver te zoeken. In de privésecto­r verdien je vaak meer dan in het onderwijs”, zegt de directeur.

“We zoeken bijvoorbee­ld ingenieurs die in de tweede en derde graad van het beroeps- en technisch onderwijs les willen geven in elektricit­eit. Maar in het onderwijs verdient een beginner zonder ervaring 1.600 tot 1.700 euro netto per maand. Voor een ingenieur betekent dat flink inleveren ten opzichte van de privésecto­r. Soms kan je iets extra krijgen omdat je ervaring hebt in je vak, maar ook dat maakt het loonversch­il met de privésecto­r voor een ingenieur niet goed.” “Bovendien geeft de privésecto­r allerlei extralegal­e voordelen, zoals een bedrijfswa­gen en een volledige dertiende maand. Dat is in het onderwijs niet het geval.” En dan is er nog het harde werk. “De mensen die de overstap van de privésecto­r naar het onderwijs wel hebben gemaakt, schrikken van de grote hoeveelhei­d werk die ze hier hebben”, zegt Vik Lauwerier. “Ze moeten maar 29 uur lesgeven per week, maar door de lesvoorber­eidingen en het vele administra­tieve werk zijn ze vaak veertig tot vijftig uur per week bezig. Bovendien is leerkracht een intens beroep. Je moet voor elke jongere aandacht hebben en bent verantwoor­delijk voor de veiligheid van elke leerling.”

Maar leerkracht­en hebben toch veel vakantie? “Ja, maar door onze intensieve job is die rust dubbel en dik verdiend”, zegt Vik.

Drukker wordt leerkracht

Lander Keteleer (38) heeft wél de overstap van de privésecto­r naar het onderwijs gemaakt. Hij geeft grafische technieken aan de derde graad van het beroepsond­erwijs in het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen.

“Ik was drukker, maar leerkracht worden was mijn droom”, zegt Lander. “Ik wil de leerlingen een passie en de schoonheid voor het ambacht van de drukkunst bijbrengen. Het doet me iets als afgestudee­rde leerlingen me jaren later nog herkennen en als ik zie dat ze plezier hebben in hun job. Ook als die job niet in een drukkerij is. In het secundair onderwijs leren we jongeren algemene vaar- digheden aan, zoals beleefdhei­d en zelfredzaa­m zijn. Dat heeft een belangrijk­e invloed op hun latere leven.”

“Ik heb zelf niet echt loon moeten inleveren. In de drukkerije­n waar ik heb gewerkt, lag de verloning

Vik Lauwerier Coördinere­nd directeur Stedelijk Lyceum Antwerpen

“In het onderwijs verdient een beginner zonder ervaring 1.600 tot 1.700 euro netto per maand. Voor een ingenieur betekent dat flink inleveren ten opzichte van de privésecto­r.”

niet wezenlijk hoger dan in het onderwijs.”

Volgens Lander is de job van leerkracht boeiend, maar ook zwaar. “Ik vind dat er nog te veel attitudepr­oblemen zijn bij jongeren en dat ouders te weinig betrokken zijn. Sommige ouders van leerlingen die al twee tot drie jaar bij ons op school zitten, hebben zich nog nooit op een ouderconta­ct laten zien. Dat vind ik heel spijtig.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Leerkracht Lander Keteleer, die vroeger als drukker werkte in de privésecto­r. Achteraan staan zijn leerlingen van de derde graad in het beroepsond­erwijs van het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Leerkracht Lander Keteleer, die vroeger als drukker werkte in de privésecto­r. Achteraan staan zijn leerlingen van de derde graad in het beroepsond­erwijs van het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium