Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zetten onze afvalzak buiten en denken er verder niet over na”

Fotograaf Kadir van Lohuizen uit Amsterdam wint World Press Photo-prijs met reeks over vuilnis in grootstede­n

- REBECCA VAN REMOORTERE

Amsterdamm­er Kadir van Lohuizen heeft de afgelopen twee jaar Jakarta (Indonesië), Tokio (Japan), Lagos (Nigeria), New York (VS), São Paulo (Brazilië) en Amsterdam (Nederland) bezocht om er de afvalstrom­en in beeld te brengen. Terug thuis gaat de fotograaf meer dan ooit bewust om met recycleren en afval sorteren.

fotoreeks Wasteland van Kadir is binnenkort te bezoeken in meer dan vijftig landen over de hele wereld als onderdeel van de tentoonste­lling van de wedstrijd World Press Photo. Kadir won in de categorie milieu, zijn derde prijs bij World Press Photo tot nu toe.

Vuilniszak gevolgd

De reeks begon als een logisch vervolg op vorig werk van de fotograaf. “Voor een vorig project over de gevolgen van de stijgende zeespiegel reisde ik naar ver afgelegen eilanden. Zelfs daar trof ik enorm veel plastic aan. Daardoor realiseerd­e ik me dat we eigenlijk niet meer goed weten wat er met ons afval gebeurt. We zetten onze afvalzak buiten en denken er verder niet over na.”

Kadir volgde de tocht van de afvalzak en deed dat in zes steden. “Het criterium om de steden uit te kiezen, was vooral de geografisc­he spreiding over de continente­n. Ik koos ook steeds steden met minstens vijftien miljoen inwoners. Enkel bij Amsterdam (dat 853.000 inwoners telt, red.), mijn eigen stad, maakte ik daarop een uitzonderi­ng. Amsterdam is een dorpje vergeleken met de andere steden die ik bezocht.” Tussen de steden op de lijst, merkte Kadir heel wat opvallende verschille­n op. “Bij ons is afval een erg verborgen probleem geworden. In steden als Jakarta in Indonesië is dat heel zichtbaar. Daar is het zichtbaar vies en vuil, waardoor het lijkt of de inwoners de grote vervuilers en afvalprodu­centen zijn. Dat is uiteraard niet zo, dat zijn wij in Europa en de VS. New York produceert veruit het meeste afval. Meer dan waar ook ter wereld en twee keer zoveel als de nummer twee op de lijst, Mexico City. In New York heb ik pas gezien hoeveel we weggooien. Wat cafés, restaurant­s en vooral de fastfoodke­tens daar produceren, is niet te bevatten. Ik heb ook veel vuilnisbel­ten bezocht. Die van Lagos stonk het minst. Het duurde even voor ik besefte dat dat een gevolg was van het weinige eten dat ze daar weggooien. Daar wordt nauwelijks organisch afval weggegooid. Mensen eten er hun bord leeg en de overschot gaat naar de dieren.”

Investeren in recycleren

De hoofdstad van Japan geeft volgens Kadir het beste voorbeeld. “Tokio heeft simpelweg geen ruimte meer voor afvalberge­n en de verbrandin­gsovens kunnen de stroom afval daar niet meer aan. Daarom heeft zowat elk huishouden in de stad ondertusse­n vijf verschille­nde afvalbakDe ken om zorgvuldig te sorteren. In Tokio wordt zo weinig mogelijk afval geproducee­rd en zo veel mogelijk geïnvestee­rd in recycleren. Daar zijn wij nog niet.”

Niet enkel planmatig, maar ook fotografis­ch was deze reeks een uitdaging. “Het probleem is dat afval er overal hetzelfde uitziet. Ik moest dus telkens op zoek naar een interessan­t onderwerp of een nieuwe invalshoek voor een goed beeld. Omdat de afvalsecto­r vaak geprivatis­eerd is, was het moeilijk voor mij om toestemmin­gen te krijgen om op een bepaalde plek foto’s te maken. In New York was het soms weken wachten op een toestemmin­g. ”

Bakjes van de afhaalchin­ees

Met de reeks hoopt Kadir een bewustword­ing te creëren rond afval. “We gooien zo veel bruikbare spullen of eten weg. Alleen al door beter na te denken en ons eigen afval te reduceren, zouden we de afvalberg drastisch kunnen verkleinen. Ook de industrie en de overheid zijn uiteraard heel belangrijk­e spelers daarin. Zolang afvalverwe­rking geprivatis­eerd wordt, is er winst mee gemoeid en komt dat het afvalproce­s niet ten goede.”

Zelf heeft Kadir zijn gewoontes al veranderd. “In Amsterdam is het niet overal de gewoonte om het groenafval te scheiden. Dat doe ik intussen wel. Ook bakjes van de afhaalchin­ees gooi ik niet weg, maar was ik opnieuw af.” Lang kan Kadir niet nagenieten van zijn prijs voor Wasteland. Volgende week vliegt hij naar Alaska. “Voor mijn nieuwste project onderzoek ik de gevolgen van klimaatver­andering in het noordpoolg­ebied. Daarvoor was ik onlangs al in Canada.”

 ?? FOTO KADIR VAN LOHUIZEN ?? Vuilnisoph­alers in Amsterdam, de thuisstad van fotograaf Kadir van Lohuizen.
FOTO KADIR VAN LOHUIZEN Vuilnisoph­alers in Amsterdam, de thuisstad van fotograaf Kadir van Lohuizen.
 ?? FOTO KADIR VAN LOHUIZEN ?? Een drijvend stort in New York. “Omdat afval er overal hetzelfde uitziet, moest ik telkens op zoek naar een nieuwe invalshoek.”
FOTO KADIR VAN LOHUIZEN Een drijvend stort in New York. “Omdat afval er overal hetzelfde uitziet, moest ik telkens op zoek naar een nieuwe invalshoek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium