Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Bent u bezorgd over uw toekomst of die van uw ouders?

-

Te veel kosten

Jazeker, ik vraag me af waarom niemand op radio of televisie die vraag stelt aan de betrokken instanties. Het is niet juist dat iemand die een volledige loopbaan heeft gewerkt met zijn pensioen geen basishome kan betalen. Zoiets is toch het minimum dat je verlangt? Mijn tante heeft veertig jaar gewerkt. Ze krijgt 1.220 euro en voor 400 euro aan premies van de overheid. Dat is 1.620 euro in totaal. Maar de kosten van de home – en dat is zeker geen luxueuze – bedragen 1.850 euro. En nu 230 euro per maand extra? Hoe kan dat?

PATRICK SCHOETERS, HOBOKEN

Demotivere­nd

Ik vind het schandalig dat er geen extra budget voor ouderen wordt vrijgemaak­t. Deze mensen hebben hun leven lang hard gewerkt voor dit land. Dan mogen ze toch wel een bedankje terugkrijg­en? Hoe kun je jongeren nog motiveren om te werken tot hun 65 (of 68) als ze zien dat België niets voor hen over heeft op de pensioenle­eftijd? AN N., ANTWERPEN

Fiscalitei­t

Veel mensen weten niet dat, als een van de partners in een rusthuis terechtkom­t, zoiets fiscaal erg nadelig kan worden. Als ze beiden op een ander adres gedomicili­eerd zijn – dus een iemand thuis en een iemand in een rusthuis – worden ze beschouwd als feitelijk gescheiden en telt hun huwelijkss­tatus niet meer. Ze worden dan elk apart belast. Die regeling zou eigenlijk dringend moeten afgeschaft worden. Ze is niet eerlijk tegenover de burgers die al hun hele leven hebben afgedragen.

RITA VAN GIEL, HOBOKEN

F-16’s

Deze regering geeft liever geld aan niet noodzakeli­jke vliegtuige­n in plaats van voldoende centen te voorzien voor de uitbreidin­g van woonzorgce­ntra.

PAUL OOMS, BORGERHOUT

Er is niets

Ze zeggen altijd dat er van alles voorzien is op het vlak van zorg, maar als je een vader hebt die Alzheimer heeft, is het niet zo evident. Dagopvang lukt niet voor zulke mensen, een kort verblijf is bijna niet voorhanden omdat ze een gesloten afdeling nodig hebben. Er is van alles, maar uiteindeli­jk blijkt het niets. Zulke patiënten hebben permanente verzorging in huis nodig.

ANN LOUIS, BRASSCHAAT

Doodsbang

Ik ben doodsbang om oud te worden. Ik ben nu 60 jaar en heb levenslang gewerkt. Ik ben getrouwd, maar wat als je uit elkaar gerukt wordt? Dat is onmenselij­k. De huidige zorg is niet aangepast op de oude dag, maar alleen gericht op geld verdienen voor de zorginstan­ties.

LIA SCHUIJT, MOL

Gezinnen uit elkaar

Ik vind dit een regelrecht­e schande. Daar waar we allemaal onze mond vol hebben van het herenigen van families van vluchtelin­gen, trekken we onze eigen gezinnen uit elkaar. Ik ben niet alleen bang voor mijn ouders, maar ook voor mezelf. Ik mag hopen dat er heel snel een oplossing komt. WIM VERMEYLEN, ANTWERPEN

 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium