Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welke soorten ledverlich­ting bestaan er?

-

Ledverlich­ting was lange tijd onpopulair vanwege de felle lichtsterk­te en eerder koude lichtkleur. Tegenwoord­ig bestaat ze in alle mogelijke tinten en is er voor elke gloeilamp of halogeensp­ot wel een zuiniger alternatie­f met leds. Een overzicht van de verschille­nde soorten. DRIE VEELGEBRUI­KTE TECHNIEKEN

SMD-ledlampen zijn opgebouwd uit meerdere diodes die je met het blote oog van elkaar kunt onderschei­den. Ze hebben een brede lichthoek en zijn daardoor heel geschikt als hoofdverli­chting, bijvoorbee­ld in plaats van een halogeensp­ot. Ook een COB-ledlamp bestaat uit meerdere lichtdiode­s, maar die worden zo dicht bij elkaar gezet dat het licht maar van één punt lijkt te komen. Daardoor is het licht homogener en lijkt het meer op dat van een klassieke gloeilamp. Deze lampen worden vaak gebruikt als hoofdverli­chting op plaatsen waar ook sfeer belangrijk is. Filament ledlampen lijken qua uitzicht en lichtkwali­teit het meest op een klassieke gloeilamp. De leds worden heel dicht naast elkaar op glazen staafjes gezet, die vervolgens in de vorm van een soort kerstboomp­je worden geplaatst.

DIVERSE TOEPASSING­EN

Ledlampen kan je perfect gebruiken ter vervanging van klassieke gloei- of spaarlampe­n, en ze zijn beschikbaa­r voor buiten en binnen. In interieurs worden ook vaak ledstrips gebruikt als sfeerverli­chting. Er bestaan ook dimbare ledlampen, al dan niet te bedienen vanaf een afstand met je smartphone, je tablet of een afstandsbe­diening. Bekende voorbeelde­n zijn de slimme Philips Hue-lampen, maar ook bij IKEA vind je ledlampen die je – al dan niet draadloos – kan dimmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium