Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZO KIES JE DE JUISTE LEDLAMP

-

1 De juiste fitting: de lamp moet natuurlijk passen in de fitting van je armatuur. De meeste ledlampen zijn verkrijgba­ar met de standaard schroefen steekfitti­ngen (E27, E14, G9 en GU10). 2 De lichtsterk­te: de lichtopbre­ngst van ledlampen wordt uitgedrukt in lumen. Om het equivalent van de lichtsterk­te van een gloeilamp in lumen te berekenen, vermenigvu­ldig je het aantal Watt met 10. Met andere woorden: een gloeilamp van 40 Watt komt min of meer overeen met een ledlamp van 400 lumen. 3 De lichtkleur: de kleurtempe­ratuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Klassieke gloeilampe­n hebben een kleurtempe­ratuur van ca. 2700 K. Op plaatsen waar meer licht nodig is, zoals in de keuken of het bureau, kan je bijvoorbee­ld ledlampen van 4000 K gebruiken.

4

Dimbaar of niet: niet alle ledlampen zijn compatibel met een dimmer. Gebruik je een niet-dimbare lamp toch in combinatie met een dimmer, dan kan ze gaan knipperen wanneer je ze aanen uitdoet. Voor dimbare ledlampen betaal je over het algemeen iets meer.

5

De vorm: kaarsvormi­ge ledlampen verspreide­n het licht naar boven en zijn dus heel geschikt als sfeerverli­chting, terwijl ronde lampen met de look van een gloeilamp het licht in alle richtingen verspreide­n en ideaal zijn als algemene verlichtin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium