Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Altijd en overal verbonden

De woontrend van het moment is ongetwijfe­ld connectivi­teit. Het slimme huis, van klassieke domotica tot het internet of things (IoT) is een concept dat ook jouw huis veiliger, comfortabe­ler en energiezui­niger kan maken.

-

De thermostaa­t die je gewoontes leert, de verlichtin­g die dimt met een app op de gsm, een koerier binnenlate­n vanop afstand: de technologi­sche mogelijkhe­den in en rond het huis zijn spectacula­ir aan het evolueren. De technologi­e beperkte zich vroeger nog tot typische toepassing­en, zoals het aansturen van verlichtin­g, verwarming, zonwering en beveiligin­g, maar in een moderne woning staan bijna alle apparaten met elkaar in verbinding. Home automation omvat niet alleen bekabelde domotica, maar ook allerhande huishoudap­paraten die verbonden zijn met het internet en je gsm of tablet. En dat hoeft niet per se duur of ingewikkel­d te zijn, er bestaan ook eenvoudige manieren om je huis ‘slim’ te maken. Om je wat inspiratie te geven, overlopen we enkele concrete voorbeelde­n.

SLIMME SPEAKERS

In België zijn ze momenteel nog niet beschikbaa­r (tenzij je de Engelstali­ge versie zelf importeert), maar in de Verenigde Staten verschijne­n de Amazon Echo en Google Home in steeds meer huishouden­s. Binnenkort volgt Apple met de HomePod. Deze slimme speakers kunnen veel meer dan muziek afspelen. Ze bevatten een digitale assistent (respectiev­elijk Google Assistant, Alexa of Siri) waarmee je via spraakstur­ing allerlei vragen stelt of instructie­s geeft. Een belangrijk­e troef van de Amazon Echo en Google Home is dat je ze kunt koppelen aan andere toestellen, zoals Philips Hue-verlichtin­g of camera’s en thermostat­en van Nest. Met de app IFTTT (if this, then that) kun je een hele reeks triggers instellen om opeenvolge­nde acties uit te voeren.

BETAALBAAR COMFORT

Het grote voordeel van het internet of things is dat wooncomfor­t nog nooit zo betaalbaar was. Denk maar aan het draadloze wifi-netwerk thuis. Vandaag dient dat in de meeste gezinnen alleen om de laptop, desktop of tablet te verbinden met het internet. Nochtans is hiermee veel meer mogelijk. De slimme thermostaa­t is al enkele jaren ingeburger­d, maar nu pakken steeds meer fabrikante­n uit met geconnecte­erde radiatorkr­anen waarmee je meteen heel de cv-installati­e automatise­ert. Vanop je smartphone of tablet de temperatuu­r in huis regelen, is tegenwoord­ig kinderspel. Met de juiste temperatuu­r op het juiste moment bespaar je bovendien heel wat energiekos­ten. Voor enkele honderden euro’s maak je ook de huisverlic­hting intelligen­t, inclusief bediening via de smartphone. Een mooi voorbeeld van moderne verlichtin­g is Philips Hue, waarbij je via een zogenaamde bridge tot wel vijftig lampen in een netwerk steekt. Daarna kun je via je smartphone (of een specifieke afstandsbe­diening) de lichten in een specifieke ruimte bedienen. Het is ook mogelijk om allerhande scenario’s in te stellen, bijvoorbee­ld om in de slaapkamer ’s morgens aangenaam te ontwaken met steeds feller wordend wit licht. Er zijn ook duizenden verschille­nde kleuren mogelijk. Zo past de ledstrip aan de muur zich aan naargelang de muziek of film die je afspeelt.

VEILIGHEID

Nieuwe technologi­e komt ook van pas om de veiligheid te verbeteren. Met handige wifistopco­ntacten en -wandschake­laars maak je ‘domme’ huishoudto­estellen slim, bijvoorbee­ld om het licht in verschille­nde kamers op geregelde tijdstippe­n aan te zetten wanneer je op vakantie bent. Of om zeker te zijn dat je alle elektrisch­e toestellen wel uitgeschak­eld hebt. Het is ook mogelijk om zonder breekwerke­n een bestaande voordeur te openen en te sluiten via wifi. Of wat dacht je van een slimme deurbel? De Belgische fabrikant Velbus presenteer­t op Batibouw in samenwerki­ng met Doorbird een nieuwe deurinterc­om. Hiermee kun je op je smartphone of tablet bekijken wie er aanbelt, ook wanneer je zelf niet thuis bent. Met de nieuwste camera’s zet je gemakkelij­k zelf een bewakingss­ysteem op. De Nest Cam IQ, die bestaat in een indoor- en outdoorvar­iant, stuurt zijn beelden door naar een app op jouw smartphone. Deze slimme camera bevat bewegingsd­etectie en is in staat om mensen te onderschei­den. Je kunt via de ingebouwde microfoon ook luisteren en praten vanop afstand. De Nest Protect is dan weer een rook- en koolmonoxi­demelder die via zijn luidspreke­r vertelt wat er aan de hand is en meldingen stuurt naar het hele gezin.

INTELLIGEN­TE TOESTELLEN

Ook fabrikante­n van huishoudto­estellen brengen steeds meer producten op de markt die je thuis met het wifinetwer­k verbindt en daarna via een app bedient. Denk bijvoorbee­ld aan de luchtreini­gers van Dyson, koffiezeta­pparaten, wasmachine­s, robotstofz­uigers en zelfs koelkasten met camera. Met de Home Connect-app van Siemens check je in de supermarkt snel even de inhoud van je koelkast. Je kunt het zo gek niet bedenken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium