Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jessica ontsnapte twee keer aan kanker en beklimt nu hoogste Italiaanse bergpas

46-jarige Boomse wil Imeldaziek­enhuis in Bonheiden sponsoren om kankerpati­ënten te helpen

- JAN BOEY jessicamer­gits@skynet.be

De Boomse Jessica Mergits (46) ontsnapte al twee keer aan borstkanke­r en wil nu voor haar borstklini­ek iets terug doen. Ze gaat de Passo dello Stelvio beklimmen, een bergpas in de Italiaanse Alpen, en laat haar kilometers sponsoren.

De Mechelse Jessica Mergits woont sinds kort in de Bosstraat in Boom. Ze benadrukt dat het haar laatste fietsexplo­ot van deze omvang zal zijn. Door een sportletse­laan een pees in de voet van een paar jaar geleden, inmiddels een chronisch medisch probleem, heeft ze in haar linkervoet en been stevig wat krachtverl­ies. “Het zal inderdaad al een huzarenstu­kje zijn als ik slaag in mijn opzet, ook al heb ik in het verleden al twee keer de Ventoux bedwongen”, zegt ze.

Net nadat Jessica in mei 2016 de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker had gereden, werd bij haar een knobbeltje in de borst ontdekt. “De dokters van de borstklini­ek van het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden vertrouwde­n het niet en er werd een biopsie uitgevoerd. Gelukkig voor mij was het niet kwaadaardi­g”, zegt ze.

Gezwel

Amper een jaar later had Jessica eenzelfde probleem. Opnieuw wees de biopsie uit dat het gezwel niet kwaadaardi­g was, maar nu werd besloten het chirurgisc­h te verwijdere­n. “Dat was twee keer stevig schrikken in korte tijd. Daardoor maakte ik ook kennis met de werking van de borstklini­ek en de problemati­ek van mensen die minder fortuinlij­k zijn dan ik”, vertelt ze.

Ze wilde absoluut iets terugdoen en koos ervoor om de 21,5 kilometer lange klim van de Passo dello Stelvio te laten sponsoren. “Ik heb met de dokters en het ziekenhuis besproken waarvoor mijn sponsoring kan dienen. Daar kwam uit de bus dat ze het geld goed kunnen gebruiken om de patiënten die chemo en bestraling­en krijgen te helpen met voet- en handmassag­es. Dat wordt blijkbaar niet terugbetaa­ld en geeft voor die patiënten extra comfort in die moeilijke periode.”

Voordat Jessica naar Italië vertrekt, gaat ze in mei voor de derde keer nog meedoen aan de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. Daarvoor werd via haar werk een nieuw wielerteam opgericht. Op 2 september vertrekt Jessica Mergits richting het Italiaanse Bormio om de 33 haarspeldb­ochten van de Passo dello Stelvio te verslaan. Afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden wil ze de beklimming op 3 of 4 september uitvoeren. Via Facebook kunt u haar rechtstree­ks volgen. Om te sponsoren, stuurt u haar een mailtje, waarna u de hele uitleg krijgt teruggestu­urd en het juiste rekeningnu­mmer om op te storten. Na enkele dagen met deze sponsoring te zijn gestart, staat er al meer dan 600 euro op de rekening.

Jessica Mergits

‘‘Kankerpati­ënten krijgen hoofd- en voetmassag­es niet terugbetaa­ld tijdens hun chemo, dus ik wil hen financieel helpen.’’

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Jessica Mergits beklimt voor het goede doel de hoogste col van Italië.
FOTO JAN BOEY Jessica Mergits beklimt voor het goede doel de hoogste col van Italië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium