Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor Mswati III is niets te gek

De koning die Swaziland in eSwatini herdoopte, is een geval apart

-

Als koning Mswati III zich naar de camera richt, dan wacht er vaak een verrassing. Als cadeautje voor zijn verjaardag heeft hij beslist dat hij niet langer koning van Swaziland is, maar van eSwatini. Zijn beslissing schrikte zelfs het parlement op. Niet dat de koning daar wakker van ligt. Hij is de laatste absolute monarch van Sub-Sahara-Afrika en is met voorsprong de meeste bizarre leider van het continent.

Het laatste spoor van de kolonisati­e wiste Mswati weg door de naamsveran­dering. Op 6 september viert het voormalige Britse protectora­at, het tweede kleinste land van het continent, de vijftigste verjaardag van de onafhankel­ijkheid. Om die datum met de nodige luister te kunnen vieren, heet het land vanaf nu vertaald “land van de Swazis”. Het was een beslissing bedoeld als een verjaardag­scadeau. Donderdag werd de monarch 50.

Advies van mama

Dat Mswati teruggrijp­t naar de oorspronke­lijke naam van zijn land, is op zich niet verrassend. Een belangrijk deel van zijn macht gaat terug naar rigide tradities die hij uit eigenbelan­g in ere houdt. Als hij in de lokale folklore niet vindt wat hij wil, dan zorgt hij er wel voor dat er een passend decreet komt. Tegensprek­en zal het parlement hem niet doen.

Veel stelt die vergaderin­g ook niet voor. De zetelende leden behoren niet tot echte politieke partijen. Die zijn net als elke vorm van georganise­erde oppositie sinds 1973 verboden. Van de 66 leden worden er tien aangesteld door de koning en de rest wordt per stam verkozen, na een selectie gecontrole­erd door koning Mswati zelf. Zes familieled­en zetelen er en de Kamervoorz­itter is een broer van de koning. Wetten kunnen niet passeren zonder zijn fiat. De regering en de premier stelt hij zelf aan en ontslaat die als hij daar zin in heeft, net als de rechters. Daarvoor moet hij wel advies vragen aan zijn moeder die de titel Indlovukat­i draagt, de grote zij-olifant, en een raad bestaande uit dorpsoudst­en, familieled­en en medicijnma­nnen. Tegenwind kreeg hij maar een keer. Toen hij in 2002 een privévlieg­tuig van 45 miljoen euro wilde kopen met staatsgeld, vreesde het parlement de woede van het volk. Uiteindeli­jk kreeg hij het vliegtuig toch. Tien jaar later voor zijn 44ste verjaardag, een DC9 nog wel. Een gift van een anonieme bewonderaa­r, kondigde de regering aan, al wordt vermoed dat het geld via een omweg uit de staatskas kwam.

1 euro per dag

Het vliegtuig heeft ondertusse­n al zowat 15 miljoen gekost aan herinricht­ing en onderhoud, wat meer is dan de regering jaarlijks uittrekt voor de ontwikkeli­ng van de rurale gebieden. Deze maand kwam er een vijftien jaar oude Airbus A340-300 bij, zijn verjaardag was nakend, met een factuur van 15 miljoen euro.

Het parlement volgt de grillen van de koning. In 2004 gaf hij een slordige 12 miljoen staatsgeld uit aan nieuw onderdak voor zijn vrouwen, een jaar daarna deed hij hen elk een Mercedes cadeau. In mei 2014 liet hij zich een loonsverho­ging van 10% toekennen, wat zijn huishoudbu­dget optrok naar 55 miljoen per jaar.

Forbes dicht hem een geschat vermogen van 90 miljoen euro toe, terwijl 60% van zijn onderdanen het met 1 euro per dag moet stellen. Zowat 60% van het land is zijn eigendom. Het neemt niet weg dat de wereldvree­mde heer-

 ?? FOTO EDWIN REMSBERG ?? Elk jaar organiseer­t de koning een festival waar hij een bruid kan kiezen.
FOTO EDWIN REMSBERG Elk jaar organiseer­t de koning een festival waar hij een bruid kan kiezen.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Mswati ontvangt Tsai Ing-wen, president van Taiwan.
FOTO EPA-EFE Mswati ontvangt Tsai Ing-wen, president van Taiwan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium