Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee vriendinne­n starten hondenscho­ol voor chihuahua’s

- BART ROGGEMAN www.minimaster­s.be

Het ligt niet voor de hand om met uw chihuahua of een ander klein hondje naar de hondenscho­ol te trekken, tussen de Duitse herders en andere grote loebassen. Els De Vlieger uit Hemiksem en Anouk Covents uit Berchem bieden een uitkomst met Mini Masters, spelgerich­te workshops voor kleine honden.

Els en Anouk werken al ruim achttien jaar profession­eel met honden. Vanuit hun ervaring als respectiev­elijk hondentrim­ster en gediplomee­rd gedragsdes­kundige merkten zij dat er nood is aan plezierige en leerrijke activiteit­en voor kleine gezelschap­shonden. Chihuahua Bertje, het hondje van Els, gaf de aanzet. Hij is intussen uitgegroei­d tot de muze en mascotte van Mini Masters. “Vroeger had ik twee grote koningspoe­dels, maar ik schakelde over naar kleinere rassen. Ik heb nu twee chihuahua’s, een schipperke en een poedel. Ik wilde met hen ook graag hondenspor­t doen, maar het hondenwere­ldje dat ik kende, bleek spijtig genoeg niet geschikt. In klassieke hondenscho­len ligt de focus op grote rassen. Ze zijn niet voorzien op kleinere rassen qua materiaal en de hondjes, maar vaak voelen ook de baasjes zich tussen die grote loebassen niet op hun gemak”, vertelt Els.

“Na een lange zoektocht kwam ik in Nederland terecht bij ‘hersenwerk voor honden’ en toen volgde ik een begeleiden­de cursus”, vervolgt ze. “Daar liep ik Anouk tegen het lijf en al snel bleek dat we dezelfde ideeën deelden. De puzzel viel in elkaar.”

Hersengymn­astiek

Puzzelen is wat ze ook doen in hun cursuscent­rum. “Aan de hand van creatieve en leerrijke spelletjes zoals puzzels bieden we in de workshop ‘Puzzle’ hersengymn­astiek voor de hondjes. Een kwartiertj­e of halfuurtje op deze manier met je hond bezig zijn, is even goed als uren wandelen, want intellectu­ele inspanning is zes keer intenser dan fysieke activiteit. We willen mensen tonen dat je met kleine honden ook toffe dingen kunt doen en dat ze meer kunnen dan gewoon op de schoot zitten. Het voorkomt voor een stuk probleemge­drag”, vertelt Anouk.

“Die spelletjes kun je trouwens ook makkelijk zelf maken, simpelweg met huis-, tuin- en keukengere­i. In een eierdoosje verstop je bijvoorbee­ld wat lekkere snoepjes waar de hond dan naar op zoek moet gaan. Inspiratie daarvoor geven we in de workshop ‘Puzzle Dy’”, voegt Els eraan toe. De workshops in hun cursuscent­rum in de Lindelei 36 in Hemiksem vinden plaats op dinsdag- of donderdaga­vond, telkens van 19.30 tot 21u. Morgen, zondag vindt van 10 tot 14u een opendeurda­g plaats.

Els De Vlieger

Lesgeefste­r

‘‘We willen laten zien dat kleine hondjes meer kunnen dan op de schoot zitten.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Els De Vlieger en Anouk Covents met mascotte, de chihuahua Bertje. Hij probeert met heel veel plezier de oefeningen uit.
FOTO'S JORIS HERREGODS Els De Vlieger en Anouk Covents met mascotte, de chihuahua Bertje. Hij probeert met heel veel plezier de oefeningen uit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium