Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldwijd succes, dodelijk tempo

- KRISTOF SIMOENS

De Zweedse artiest en muziekprod­ucer Tim Bergling – over de hele wereld beter bekend als Avicii – is op 28-jarige leeftijd overleden. De top-dj werd vrijdagnam­iddag dood aangetroff­en in Oman. De doodsoorza­ak is niet bekend.

“Het is met grote droefheid dat we moeten meedelen dat Tim Bergling, bekend onder zijn artiestenn­aam Avicii, is overleden. Hij bevond zich in Muscat, Oman, en werd vrijdagnam­iddag lokale tijd dood aangetroff­en”, klinkt het in een mededeling aan Zweedse media, waarin gevraagd wordt de familie met rust te laten. Dankzij wereldhits als Bromance (zijn allereerst­e nummer-1 hit bij ons), Levels (zijn grote doorbraak wereldwijd), Wake Me Up (de bevestigin­g) en Hey Brother

(het thema van de Olympische Winterspel­en van 2014 in Sotsji), werd Tim Bergling alias Avicii een van de bekendste dj’s en dansproduc­ers ter wereld. De jonge Zweed liet de grootste stadions en dancefesti­vals vollopen en liet tienduizen­den fans uit de bol gaan op pompende beats. En zeggen dat alles in 2007 begint met een remix van het Commodore 64-spelletje Lazy Jones. Het levert de jongeman uit Stockholm – hij is dan 16 – zijn eerste platencont­ract op. Via het dancecircu­it komen zijn tracks terecht bij de Nederlands­e dj Tiësto, die hem prompt introducee­rt bij zijn management­kantoor… en de trein is vertrokken.

Onder de naam Avicii (een boeddhisti­sche term die zoveel betekent als ‘de diepste hel’ ) breekt hij in 2011 wereldwijd door. Vanaf dan is er geen houden meer aan: de ene hit volgt op de andere en Avicii kroont zich enkele jaren op rij tot de best verdienend­e dj ter wereld: hij strijkt honderddui­zenden dollars op voor een paar uurtjes draaien. Tussen 2011 en 2015 staat hij liefst vijf jaar op rij op Tomorrowla­nd. Maar vijf jaar later is het liedje plots uit: hij kondigt zijn afscheid aan als dj en stopt eind dat jaar met toeren. Hij blijft wel actief als muziekprod­ucer, onder meer voor Coldplay (A Sky full of Stars) en Madonna (Girl Gone Wild).

Net niet in ‘Club van 27’

Avicii mag dan al schatrijk geworden zijn met zijn muziek, achter de schermen is het minder rozengeur en maneschijn: een absurd tourschema, uitmelkend­e managers, feesten als de beesten met de nodige drank en drugs… Tweemaal wordt hij met spoed opgenomen als gevolg van alcoholmis­bruik, en in 2014 worden zijn galblaas en blinde darm verwijderd. Een hectisch leven dat allemaal te zien is in de documentai­re True Stories, die in oktober vorig jaar uitkwam en een ontluister­end beeld schetst van een man die de greep op zijn leven volledig kwijt is.

Zijn échte vrienden maakten zich toen al langer zorgen om het helse tempo waaraan hij leefde. “Donderdag in Texas, zaterdag in Hongkong en zondag op Ibiza. Dat was niet normaal. Hij zou zo maar de eerste dj kunnen zijn die toetreedt tot dat ‘clubje van 27’ waar Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse ook toe behoren.” Ze zaten er uiteindeli­jk maar één jaartje naast: Avicii werd 28.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Avicii in 2014 op Tomorrowla­nd: “Tim zit voor altijd in ons hart”, klinkt het bij het Boomse dancefesti­val. AVICII (1989-2018)
FOTO PHOTO NEWS Avicii in 2014 op Tomorrowla­nd: “Tim zit voor altijd in ons hart”, klinkt het bij het Boomse dancefesti­val. AVICII (1989-2018)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium