Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beruchte gangster riskeert 3 jaar cel voor verkrachti­ng van zwakbegaaf­de vrouw

Mustapha Bali (37) gaat door het lint tijdens zijn proces

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist tegen de beruchte gangster Mustapha Bali (37), wegens aanranding en verkrachti­ng van een mentaal gehandicap­te vrouw. Een beschuldig­ing die Bali niet accepteert. “Ik pleeg desnoods een moord, maar ik ben géén verkrachte­r.”

Mustapha Bali is een van de zwaarste criminelen van Antwerpen, al laat hij maar heel af en toe van zich horen. ‘Zotterik’, zoals ze hem in het milieu noemen, zit immers al bijna zeventien jaar onafgebrok­en in de gevangenis wegens drugsfeite­n en een reeks zware geweldpleg­ingen. Zo zorgde hij in 2016 nog voor paniek op het hof van assisen, waar zijn zus Samira en zijn broer Abdelhak terechtsto­nden voor de moord op Mustapha El Morabiti. Bali was niet teruggekee­rd uit penitentia­ir verlof en had ook zijn kat gestuurd naar het assisenpro­ces, waar hij werd verwacht als getuige. Bij de autoriteit­en vreesde men dat Bali een poging zou ondernemen om zijn (hoogzwange­re) zus en broer te bevrijden, maar achteraf bleek die vrees niet terecht. Bali bleek enkele maanden op de dool, maar bood zich uiteindeli­jk zelf weer aan bij de gevangenis.

Zwakbegaaf­de vrouw verkracht

Sinds het grote assisenpro­ces tegen zijn zus Samira, die haar ex liet ombrengen en daarvoor 27 jaar cel kreeg, bleef het relatief stil rond Mustapha Bali. Hij liep nog één jaar celstraf op omdat hij zijn stiefvader en zijn moeder een paar rake klappen had gegeven tijdens een familieruz­ie.

In oktober 2015 kruiste Bali op- nieuw het pad van de politie, hij stond toen onder elektronis­ch toezicht. Bali zou een zwakbegaaf­de vrouw van 21 hebben aangerand en verkracht. “Het slachtoffe­r is een vrouw met vermindere mentale capaciteit­en”, aldus het Openbaar Ministerie. “Haar mentale gesteldhei­d is die van een 8-jarige. De beklaagde heeft haar op straat aangesprok­en en aan haar arm meegetrokk­en naar zijn appartemen­t. Daar heeft hij haar gedwongen om zich uit te kleden. Hij heeft haar betast, en dwong haar om hem te betasten. Zelf was hij alleen gekleed in een wit onderlijfj­e. Uiteindeli­jk heeft hij haar langs achter genomen. Nadien gaf hij haar twee euro voor wat drank. Hij dwong haar ook om samen met hem wiet te roken.”

“Leugens”

De openbare aanklager kreeg niet de kans om haar requisitoi­r af te maken, want bij het aanhoren van de beschuldig­ingen ging Bali helemaal door het lint. “Leugens, leugen, leugens”, zo tierde Bali. “Ik word hier geflikt. Ik heb die vrouw helemaal niet meegesleur­d naar mijn appartemen­t. Dat meisje was gewoon geil. Ze wou seks. En als een vrouw om seks vraagt, dan ga ik daar op in. Ik ben een man, ik val op vrouwen. Sorry.” De voorzitste­r van de rechtbank probeerde Mustapha Bali het zwijgen op te leggen. Ook zijn advocaat maande hem aan om kalm te blijven, maar dat haalde allemaal niet veel uit. “Ik word geflikt door de politie. Ik woon op het Kiel. Heel mijn straat hangt vol camera’s die 24 uur op 24 uur werken. Als ik dat meisje aan haar arm heb meegesleur­d, dan zou dat te zien zijn op de camerabeel­den. Maar die camerabeel­den zouden zogezegd niet meer beschikbaa­r zijn. Ik geloof er niets van. De politie heeft die beelden wel bekeken en gezien dat ze in mijn voordeel waren. Om mij te kloten, hebben ze die niet in het dossier gestoken.”

Drie jaar cel

Na veel over en weer roepen en na lang aandringen door zijn eigen advocaat, kalmeerde Bali. Hij hoorde hoofdschud­dend aan hoe het Openbaar Ministerie drie jaar cel eiste, omdat hij zich vergrepen had aan een minderbega­afde vrouw, die volgens het parket duidelijk te kennen had gegeven dat ze géén seks wou. “De jonge vrouw durfde thuis niet te vertellen wat haar was overkomen”, aldus de aanklaagst­er. “Uiteindeli­jk heeft ze het wel op haar school verteld, waardoor de feiten aan het licht zijn gekomen.” Mustapha Bali sprong na het requisitoi­r opnieuw recht. “Dit is niet eerlijk. Ik ben geen verkrachte­r. Ik ben tegen verkrachte­rs en pedofielen, mevrouw de rechter. Ik zit al zeventien jaar in de gevangenis, ik ben altijd diegene die de verkrachte­rs in elkaar slaat. Ik mag het van mijn advocaat niet zeggen, maar ik doe het toch. Ik pleeg nog liever een moord en ga dertig jaar zitten, dan dat ik dit soort beschuldig­ingen moet aanhoren, hier in een zaal vol mensen. En waarom zou ik dat meisje die dag willen verkrachte­n? Ik was die dag al twee keer naar een prostituee in Brussel geweest. Als ik wil vrijen, dan ga ik toch naar een prostituee. Maak van mij geen viezerik en geen slecht mens.” Het vonnis volgt op 24 mei.

Mustapha Bali

‘‘Waarom zou ik dat meisje verkrachte­n? Ik was die dag al twee keer naar een prostituee geweest.’’

‘‘Maak van mij geen viezerik. Ik verkracht geen vrouwen. Ik zit al zeventien jaar vast in de gevangenis en daar sla ik de verkrachte­rs altijd in elkaar.’’

‘‘Ik mag dit van mijn advocaat niet zeggen. Maar ik pleeg nog liever een moord en ga dertig jaar zitten, dan dat ik deze beschuldig­ingen moet aanhoren.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium