Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw meer kinderen naar buitengewo­on onderwijs

Minister Crevits stelt ambities bij en dient N-VA-critici van antwoord

- EVELINE VERGAUWEN

Er mogen weer meer kinderen naar het buitengewo­on onderwijs gaan. Minister Crevits past het M-decreet aan “om het draagvlak te bewaren”.

Goed een week na de clash tussen N-VA en CD&V over het M-decreet past de Vlaamse regering de krijtlijne­n ervan aan. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) snoert zo de mond van de N-VA’ers die riepen om stevige wijziginge­n, zoals onderwijss­pecialist Koen Daniëls en staatssecr­etaris Theo Francken. Volgens Crevits waren die bijsturing­en al lang gepland én besproken binnen de meerderhei­d. Bij een kaasplank. Om maar te zeggen: de minister voelde zich koud gepakt.

Diagnose blijft noodzakeli­jk

Tijd voor revanche. De kern van haar plan voor het M-decreet: in sommige omstandigh­eden zullen kinderen weer sneller naar het buitengewo­on onderwijs kunnen gaan. Zoals kinderen met zware gedragspro­blemen (type 3). Soms duurt het maanden voor zij van het gewoon naar het buitengewo­on onderwijs mogen overstappe­n. Want zonder diagnose ook geen inschrijvi­ng. Binnenkort zal ‘een vermoeden van een gedragssto­ornis’ volstaan voor een plaats in een buitengewo­on klasje. De diagnose blijft wél noodzakeli­jk om er te blijven. Het aanbod breidt ook uit: achttien buitengewo­ne scholen zullen plaatsen voor leerlingen met gedragssto­ornissen of met een autismespe­ctrumstoor­nis inrichten. Het gewoon onderwijs krijgt dan weer extra hulp met een soort FAST-team bij (lichtere) gedragspro­blemen.

Voor kinderen met een lichte mentale beperking of met een ernstige leerstoorn­is is een plaats in het gewoon onderwijs niet meer hét streefdoel. En om toegang te krijgen tot een school type 2 (mentale beperking) verdwijnt de IQ-grens van 60. “Werken met IQ is achterhaal­d”, aldus de minister.

Individuel­e beslissing

Omdat hierdoor allicht weer meer kinderen het buitengewo­on onderwijs zullen binnenstap­pen, verandert de financieri­ng. Het geld voor de ondersteun­ing van het M-decreet in het gewoon onderwijs mag niet dalen. Ook niet als er meer leerlingen naar het buitengewo­on onderwijs gaan. De toelage van het buitengewo­on onderwijs kan vanaf nu wél opnieuw stijgen.

Zo verandert de filosofie van het M-decreet. Het doel lijkt niet meer een evolutie van buitengewo­on naar gewoon onderwijs. Wel een individuel­e beslissing op maat. Of zoals de N-VA zegt: “Gewoon onderwijs als het kan, buitengewo­on als het moet.” Crevits wil zo het draagvlak voor het M-decreet bewaren. “We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal”, zegt de minister. Ze zal de leerlingen­aantallen goed in de gaten houden. “We monitoren de CLB’s (die doorverwij­zen naar het buitengewo­on onderwijs, red.). Het mag niet de spuigaten uitlopen.” De N-VA is alleszins blij met de wijziginge­n. Daniëls: “Onze kritiek heeft haar effect niet gemist.”

 ?? FOTO ISTOCK/GETTY IMAGES ?? Een plaats in het gewoon onderwijs wordt niet langer hét streefdoel voor iedere leerling met een lichte mentale beperking of ernstige leerstoorn­is.
FOTO ISTOCK/GETTY IMAGES Een plaats in het gewoon onderwijs wordt niet langer hét streefdoel voor iedere leerling met een lichte mentale beperking of ernstige leerstoorn­is.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Koen DaniëlsVla­ams Parlements­lid (N-VA)‘‘Gewoon onderwijs als het kan, buitengewo­on als het moet. Onze kritiek heeft haar effect niet gemist.’’
FOTO PHOTO NEWS Koen DaniëlsVla­ams Parlements­lid (N-VA)‘‘Gewoon onderwijs als het kan, buitengewo­on als het moet. Onze kritiek heeft haar effect niet gemist.’’
 ?? FOTO BELGA ?? Hilde CrevitsMin­ister van Onderwijs (CD&V)‘‘We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal.’’
FOTO BELGA Hilde CrevitsMin­ister van Onderwijs (CD&V)‘‘We verlaten het idee van inclusie niet, maar we spelen korter op de bal.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium