Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Samen oud worden in een rusthuis is een basisrecht”

Seniorenve­reniging Okra wil koppels niet van elkaar scheiden, politiek volgt

- JENS VANCAENEGH­EM

“Het is fundamente­el dat je koppels niet uit elkaar haalt als ze al zo lang samen zijn.” Dat zegt seniorenve­reniging Okra na het schrijnend­e verhaal van Roger (87) en Vera (83) in onze krant. Volgens Okra zou het een basisrecht moeten zijn voor koppels om hun oude dag samen door te brengen. Ook de Vlaamse meerderhei­dspartijen zijn bereid om te onderzoeke­n of ze dat kunnen afdwingen bij de rusthuizen.

“Onmenselij­k”, noemde Roger Lybaert uit Kontich het gisteren in onze krant. Hij en zijn vrouw werden na bijna zestig jaar huwelijk bruusk uit elkaar gerukt omdat er voor hem geen plaats is in het rusthuis om bij zijn zorgbehoev­ende Vera te wonen.

Het hartversch­eurende verhaal lokte gisteren reacties van ongeloof uit. Ook seniorenve­reniging Okra vindt dat er dringend een oplossing moet komen voor zulke situaties. “Naarmate onze samenlevin­g vergrijst zullen ze meer en meer voorkomen”, zegt Johan Truyers van de studiedien­st. “Het is fundamente­el dat je koppels niet uit elkaar haalt als ze al zo lang samen zijn.” De nieuwe regelgevin­g die sinds begin dit jaar van kracht is, volstaat volgens Okra niet. Die laat gezonde partners toe in het rusthuis zonder dat ze de plek innemen van een zorgbehoev­ende bejaarde. Bovendien betalen ze alleen hotelkoste­n en niet de dure dagprijs. “Maar het zijn de rusthuizen zelf die het initiatief moeten nemen om speciale kamers voor koppels te voorzien”, zegt Truyers. “Zonder enige verplichti­ng. De overheid heeft enkel een opening gemaakt die hen geen cent kost. Ik twijfel er hard aan dat de meerderhei­d van de rusthuizen er zal in meegaan, want het impliceert een grote aanpassing van de infrastruc­tur. Voor Okra is het dus allemaal te verblijven­d, waardoor alles bij het oude dreigt te blijven. Wat dan wel nodig is? “Maak er een basisrecht van dat koppels hun oude dag samen kunnen doorbrenge­n”, zegt Truyers. “Wij beseffen ook dat zoiets niet van de ene dag op de andere kan, maar het is wel een voorwaarde om de dingen in beweging te zetten.”

Eerst organisere­n

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de rusthuizen eerst de kans geven om zich te organisere­n naar de nieuwe regelgevin­g.

Maar als er te weinig verandert, dan zijn CD&V, N-VA en Open Vld bereid om te praten over een verplichti­ng. “Mogelijk zien rusthuizen er een concurrent­ieel voordeel in om gezonde partners te laten inwonen en bieden ze het vanzelf aan”, zegt parlements­lid Sonja Claes (CD&V). “Gebeurt dat niet, dan is het bespreekba­ar om het op te leggen. Tegen eind dit jaar moeten we de situatie evalueren.”

 ?? FOTO IF ?? Roger kan niet meer voor zijn Vera zorgen. Zij verhuisde naar een woonzorgce­ntrum, hij bleef achter.
FOTO IF Roger kan niet meer voor zijn Vera zorgen. Zij verhuisde naar een woonzorgce­ntrum, hij bleef achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium