Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Keer rijrichtin­g op het fietspad om”

Nummer twee op Open Vld-lijst Erica Caluwaerts heeft duidelijke visie op mobiliteit en veiligheid

- SACHA VAN WIELE

De nummer twee binnen de Antwerpse Open Vld-afdeling, Erica Caluwaerts, is geen bekende naam, maar dat vindt ze zelf een voordeel. Aan ambitie ontbreekt het haar niet, want ze wil schepen worden, liefst van Mobiliteit. Als fietsster heeft ze zelfs al een voorstel klaar: “Keer de rijrichtin­g op de fietspaden om.”

Strafpleit­er Erica Caluwaerts

(40) is een brok enthousias­me en energie. Ondanks haar lengte van

1,54 meter laat ze zich niet snel opzijzette­n. En dat is net wat lijsttrekk­er Philippe De Backer zocht in zijn running mate.

Het is moedig om juist nu de stap te zetten naar de actieve politiek, gezien de manier waarop de verkiezing­scampagne verloopt.

Erica Caluwaerts: “Ik ben verschoten ben van hoe de campagne nu loopt. Het is niet alleen een hevige strijd tussen partijen, maar ook tussen personen die elkaar kapot proberen te maken. Ik heb de stap gezet met heel veel zin, maar ik blijf hopen dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft: opkomen voor het belang van de Antwerpena­ar en Antwerpen.”

U komt nu wel op de plaats van voormalig minister Annemie Turtelboom.

Caluwaerts: “Ik besef dat ik met mijn 1,54 meter grote schoenen te vullen heb, maar dat is geen nadeel. Het zet mij aan om hard te werken, zodat de mensen mij leren kennen. Ik kan niet op mijn lauweren rusten, want die zijn er

niet. Bovendien ben ik ook aanspreekb­aar. Mensen schrikken toch wat als ze met een ex-minister moeten spreken.”

Philippe De Backer: “Ik zocht vooral iemand die met veel overtuigin­g met mij campagne wil voeren. Erica is niet alleen gedreven, door haar job als advocate weet ze ook heel goed wat er leeft in deze stad. Ze komt met alle lagen van de bevolking in contact.”

Wilt u schepen worden?

Caluwaerts: “(kordaat) Ja.”

En met welke bevoegdhei­d?

Caluwaerts: “Mobiliteit. In de stad doe ik alles met de fiets, ook in de winter. Ik was recent nog in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ik werd er direct verliefd op de brede fietspaden met ruimte voor trage en snelle fietsers.”

En dan fietst u weer door Antwerpen.

Caluwaerts: “Mensen bewegen zich te voet, met de fiets, met het

Erica Caluwaerts

‘‘Je moet het debat over kleine drugsdeale­rs durven aangaan. Waarom doen die jongens dat eigenlijk?’’

openbaar vervoer en met de wagen door de stad. Maar het is steeds opletten om niet in conflict met elkaar te komen. Ook op heraangele­gde punten blijft het uitkijken. Neem de Bolivarpla­ats. Door wie wil je er overreden worden? De tram, de wagen of de fiets. Als je als voetganger­s groen hebt, kun je er nog steeds onder een tram terechtkom­en. Hoe is dat mogelijk? Mijn moeder vindt het verschikke­lijk als ik met de fiets in de stad rijd. Het zou toch niet mogen dat mensen schrik hebben als ze gaan fietsen.” “De Leien hebben dan wel een fantastisc­h fietspad, maar aan de kruispunte­n riskeer je nog steeds te worden aangereden door een wagen die langs achter komt en afslaat. De veiligheid zou al sterk verhogen door de rijrichtin­g voor fietsers om te draaien. Dan zie je de wagens en kun je oogcontact maken.”

De Backer: “Die uitleg is een van de redenen waarom ik haar gevraagd heb om mijn running mate te worden. Ze komt altijd met praktische oplossinge­n die een groot verschil kunnen maken.”

Als strafpleit­er moet u wel tevreden zijn over het gevoerde veiligheid­sbeleid.

Caluwaerts: “Ik twijfel niet aan de goede intenties van burgemeest­er Bart De Wever, maar ik maak mij zorgen. Het blauw op straat bestaat uit een schild en een combi, maar de agenten zijn zo weinig aanspreekb­aar. Buurten worden ook vergeten. Het is onbegrijpe­lijk dat als bewoners uit Borgerhout een gesprek vragen rond veiligheid in hun buurt, de burgemeest­er dat gewoon weigert. Als je echt bekommerd bent om veiligheid, dan weiger je zo’n uitnodigin­g niet. Als je dat wel doet, dan heb je een serieus probleem. Slachtoffe­rs staan soms voor gesloten politiekan­toren. De combi’s zijn volgens de burgemeest­er rijdende kantoren. Mooi in theorie, maar je kunt er niet binnenspri­ngen.”

“Je moet ook het debat durven aangaan over kleine drugsdeale­rs. Waarom doen die jongens dat? Hoe komt het dat ze geen diploma halen? Nu is het allemaal repressie. De straffen voor drugsdelic­ten zijn verstrengd. Alleen stijgt ook het recidivism­e omdat er tijdens de straf niets wordt gedaan met hen. We zitten nu in Antwerpen met een drugsoorlo­g tussen bendes en families. Wie wordt er beter van dat granaten in onze stad ontploffen? Niemand.”

Dat klinkt als zware kritiek.

De Backer: “De politie vraagt zelf om dichter bij de bewoners te staan, en om een betere informatie-uitwisseli­ng. Als coalitiepa­rtner zijn we meegegaan in dit beleid, maar het is tijd voor een grondige evaluatie en bijsturing. Worden de middelen van de politie efficiënt ingezet? We moeten kinderen een ander toekomstpe­rspectief aanbieden dan de criminalit­eit. Zorgen dat ze ondernemer, advocaat of bioingenie­ur kunnen worden.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Lijsttrekk­er Philippe De Backer is opgetogen over zijn nieuwe nummer twee Erica Caluwaerts.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Lijsttrekk­er Philippe De Backer is opgetogen over zijn nieuwe nummer twee Erica Caluwaerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium