Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik word ’s nachts horendol van die lawaaierig­e generator”

Niet iedereen blij met filmopname­s in Van der Graesenlaa­n

- KRISTIN MATTHYSSEN

Riet Van den Bergh woont in de Van der Graesenlaa­n in Zoersel, waar negen dagen lang opnames plaatsvond­en voor de debuutfilm van Anke Blondé. Ze begrijpt niet dat de gemeente toestemmin­g verleende voor nachtopnam­es in een woonwijk.

Dat er opnames zijn voor een film stoort Riet eigenlijk niet. “Ik heb er niks op tegen dat mensen hun huis ter beschikkin­g stellen voor filmopname­s. Wat mij wel stoort, is dat er dinsdag, woensdag, donderdag en ook vandaag

(gisteren, red.) ’s nachts opgenomen wordt.”

Riet woont niet naast of tegenover het landhuis waar de opnames plaatsvind­en, maar enkele huizen verderop aan de overzijde. “Het probleem is dat de filmcrew de stroomgene­rator in een bestelwage­n op een bouwgrond vlak naast mijn woning heeft opgesteld. Mijn slaapkamer ligt langs die kant. Dinsdag waren er opnames tot kwart over één ’s nachts. Maar de generator blijft altijd nog een uur langer draaien. Woensdag werd tot middernach­t gefilmd en donderdag tot drie uur ’s nachts. Ik kan niet slapen van het lawaai. Ik begrijp niet dat de gemeente hiervoor toestemmin­g geeft in een woonwijk. De crew werkt ook met sterke lichtspots. Die hinder kan ik verteren door mijn gordijnen te sluiten. De Van der Graesenlaa­n is een rustige straat vlak bij het Zoerselbos. ’s Nachts is het hier normaal muisstil. Daarom is het contrast nu zo groot. Ik word er zot van.” Toen Riet in maart van A Private View Production­s, bekend van onder andere Aanrijding in Moskou, een brief vond in de bus met de draaiuren, zag ze de bui al hangen. “Ik heb de gemeente gecontacte­erd, maar vond geen gehoor. Ik snap niet waarom die technische ploeg geen geluiddemp­ende panelen rond die generator plaatst. Ze kunnen ook perfect een kast vragen aan de netwerkbeh­eerder. Waarom is er geen overleg met ons geweest? Ik contacteer­de de wijkagent, maar er verandert niets.”

Dat laatste spreekt Guy Vanslype, location manager van A Private View Production­s, tegen. “Toen de wijkagent ons gemeld had dat er een klacht was over het lawaai van de generator, hebben we het luidruchti­ge exemplaar vervangen door een stille generator die zwevend in de bestelwage­n hangt. Die stille generator staat er al sinds vorige week, dus alle nachtopnam­es gebeurden met de geluidsarm­e generator. Wij willen zo weinig mogelijk overlast veroorzake­n. 130 omwonenden hebben een brief ontvangen over de draaidagen. We hebben aan de dienst mobiliteit van de gemeente Zoersel toestemmin­g gevraagd en gekregen om indien nodig de Van der Graesenlaa­n af te sluiten. Als profession­ele ploeg doen we alles via de officiële weg.”

“Dit is cultuur”

Burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) bevestigt dat de gemeente toestemmin­g verleende. “We zien het ook een beetje als een cultureel feit. Dat de nachtelijk­e opnames mensen zouden storen, betreuren wij. Het is een les voor ons voor later, mocht er nog eens een aanvraag van een filmploeg komen. We hebben wel maar één klacht ontvangen, maar de ene is gevoeliger aan omgevingsg­eluid dan de andere. Gelukkig voor deze dame zijn de opnames dit weekend afgelopen.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Riet, met links de bestelwage­n waarin de generator staat. Na drie slapeloze nachten wou ze niet herkenbaar in beeld.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Riet, met links de bestelwage­n waarin de generator staat. Na drie slapeloze nachten wou ze niet herkenbaar in beeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium