Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn bijnaam? Hegel, zoals de filosoof”

Antwerp-coach Laszlo Bölöni gaat ook na knappe zes op zes niet met wierookvat zwaaien

- STIJN DRUANT, GERT GYSEN

Zes op zes, daar wordt iedereen op de Bosuil vrolijk van. En ontspannen. Ook Antwerp-coach Laszlo Bölöni, die vooral hamert op herstel en zijn ploeg gisteren al relatief vroeg naar binnen stuurde. De Roemeen is duidelijk weer in de winningmoo­d. “Voetballer­s zijn net als monniken.”

Maandag spelen jullie voor de eerste plaats?

“Ik heb het eerder al gezegd: we willen het gewoon zo goed mogelijk doen. Ons doel verandert niet, hé. Ritme opdoen en anderen zien spelen, dat blijft erg belangrijk. Maar we willen ook geen mal figuur slaan.”

In de reguliere competitie kon Antwerp niet winnen tegen Lokeren.

“Het is een ambitieuze ploeg met een ambitieuze coach. Maar in Play-off 2 hebben heel wat coaches dezelfde filosofie: gewoon je best doen. Daar dacht Claude Makelélé (de coach van Eupen, red.) woensdag ook zo over toen ik hem sprak.”

Je mist maandag nog heel wat spelers?

“Pitroipa zeker nog tien dagen, Yatabaré nog twee weken. Buta zal nog zes weken behandelin­g moeten ondergaan. Nu blijft hij tien dagen afwezig, maar nadien volgen enkele controles. Half juni moet hij er weer staan.”

Ben je geschrokke­n van de prestaties van William Owusu de voorbije weken?

“Het was zeker niet uitzonderl­ijk. (lacht) William doet gewoon zijn job. Tegen Beerschot Wilrijk scoorde hij twee keer en was hij efficiënt. Maar toch speelde hij zwak. Mooi dat je dan scoort, maar ik verkies scoren én bijdragen. In Eupen scoorde hij en won hij de match door te werken. Maar perfect of uitzonderl­ijk? Nee, dat niet. Gewoon ‘goed gespeeld’. ‘Uitzonderl­ijk’, dat woord kan je slechts af en toe gebruiken, om spelers te paaien bijvoorbee­ld. Uitzonderl­ijk zijn, dat is perfectie. Maar perfectie bestaat niet, hé.”

Klinkt filosofisc­h.

“Tijdens mijn spelerscar­rière was mijn bijnaam dan ook Hegel, zoals de filosoof (Georg Hegel, een Duitse filosoof uit de 18e en 19e eeuw die een totaalconc­ept en idealisme nastreefde, red.). Nooit van gehoord?” (lacht)

Laten we de vraag anders formuleren: is William Owusu voor jou de grootste verrassing van het seizoen?

“Nee. Hoeveel goals heeft hij gemaakt? Twaalf, met de beker erbij. Mario Jardel (exspits van onder meer Sporting Lissabon, red.)

maakte er 34. Elk jaar opnieuw, hé. Dàt is uitzonderl­ijk. Maar ik hou wel van William. Hij heeft talent. Vandaag is hij een nuttige speler. En wij hebben hem fysiek én mentaal een duwtje gegeven. Bravo voor iedereen dus. (lacht). Hij is sympathiek, heeft ons doen slagen, maar laten we toch vooral de voeten op de grond houden. Voetballer­s zijn net als priesters of monniken: die moeten ook elke dag gewoon weer hard werken.”

 ?? FOTO GUMZMEDIA ??
FOTO GUMZMEDIA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium