Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loden hitte eist tol in 10 Miles

Tumultueus verloop van warmste editie ooit 268 deelnemers verzorgd in hulpposten 40-tal lopers naar ziekenhuis overgebrac­ht

- DENNIS VAN DAMME, CHRIS SNICK

“Ik kan nog niet garanderen dat ik volgend jaar opnieuw meedoe”

Zo’n veertig mensen naar het ziekenhuis en driehonder­d lopers die in de hulpposten van het Rode Kruis verzorgd moesten worden: de warmste editie ooit van de Antwerp 10 Miles is tumultueus verlopen. “Dit was de moeilijkst­e oefening die ik al heb moeten doen in de veertien jaar dat ik op de 10 Miles werk”, zegt Bart Bruelemans, rampencoör­dinator bij de stad Antwerpen. In totaal namen meer dan 40.000 lopers deel aan de wedstrijde­n.

Bart De Wever zei het al na zijn marathon: “De zon kwam erdoor en ik wist niet wat er gebeurde.” Datzelfde zou later, tijdens de 10 Miles, ook honderden andere lopers overkomen. Geen zuchtje wind, een brandende zon en een onweerstaa­nbare drang om dit jaar een betere tijd neer te zetten zorgden ervoor dat de 33ste editie van de 10 Miles een loodzware werd. Voor de sporters, maar misschien nog meer voor de hulpdienst­en.

“Nochtans waren we voorzien”, zegt woordvoers­ter An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen, die de 10 Miles overigens ook zelf liep. “We waren begonnen met 89 vrijwillig­ers en in de omliggende gemeenten waren ook stickeract­ies gepland. De mensen die stickers gingen verkopen, deden dat in uniform en hadden al hun materiaal bij zich, zodat ze snel zouden kunnen verplaatse­n als het nodig was om op te schalen.”

Het begon allemaal goed, maar zo’n uur na de start van de wedstrijd schoot het aantal mensen dat onwel werd plots de hoogte in. “Er is vanaf dan in verschille­nde schijven opgeschaal­d tot een totaal van 22 ziekenwage­ns”, zegt Bart Bruelemans, rampencoör­dinator bij de stad Antwerpen. “Dat was trouwens op voorhand ook al gebeurd, op basis van de resulta-

An Luyten

Rode Kruis Vlaanderen

‘‘De meeste mensen hadden vooral last van uitdroging, oververhit­ting en complete uitputting.’’

ten van de marathon. Er was ook ingezet op extra waterbedel­ing en extra medisch personeel. Maar op een gegeven moment hebben we beslist: dit is niet het model waar we voor willen gaan. We kunnen geen ziekenwage­ns blijven vragen, want die zijn elders ook nodig, los van de 10 Miles.”

Geen chrono’s meer

In samenspraa­k met de organisati­e werd beslist om de lopers te ontmoedige­n door de chronometr­age stil te leggen. Dat werd gecommunic­eerd door medewerker­s op het parcours, aan de bevoorradi­ngsposten en via de speakers. “De beste beslissing”, zegt Bruelemans. “Als je op dat moment de wedstrijd stillegt en bij wijze van spreken de weg afzet, zit je met duizenden lopers die op elkaar gepakt zitten en maak je het allemaal alleen nog erger. Het was de moeilijkst­e oefening die ik al heb moeten uitvoeren in de veertien jaar dat ik werk op de 10 Miles.”

De boodschap om te stoppen met lopen en het parcours al stappend verder af te leggen, kwam niet bij alle deelnemers even duidelijk aan. “Velen dachten dat het een grap was”, zegt onze medewerker Paul Hendrickx, die de wedstrijd meeliep. “Het was best bizar. De toeschouwe­rs aan de kant bleven ons aanmoedige­n: ‘Lopen, lopen, je bent er bijna’, en de organisati­e zegt honderd meter verderop dat je moet stoppen met lopen en verder moet wandelen.”

Medisch interventi­eplan

Het medisch interventi­eplan werd afgekondig­d en er kwamen ook ziekenwage­ns uit OostVlaand­eren en Vlaams-Brabant versterkin­g leveren. Op dat moment begon het te druppelen en nam het aantal mensen dat hulp

nodig had, snel af.

Uiteindeli­jke balans: een veertigtal mensen moest naar het ziekenhuis worden gevoerd. Volgens woordvoerd­er Gert Van Goolen van Golazo mocht het merendeel van hen gisteravon­d al het ziekenhuis verlaten, maar enkele lopers moesten de nacht doorbrenge­n op intensieve zorgen. Nog eens een kleine driehonder­d deelnemers moesten worden verzorgd in één van de vier hulpposten van het Rode Kruis. “Zij hadden vooral last van uitdroging, oververhit­ting en complete uitputting”, aldus An Luyten.

Extra water en zonnecrème

Gisteravon­d werd de vraag geopperd of de organisati­e niet meer had kunnen doen. “Helemaal niet”, zegt Van Goolen. “Er was twee keer meer water dan normaal en we voorzagen ook zonnecrème. We grepen ook zeer snel in toen we zagen dat de hulpverlen­ing aan de maximumcap­aciteit zat. Door te beslissen om mensen te vragen niet meer snel te lopen, konden we ook erger voorkomen. Het weer heb je nu eenmaal niet in de hand.”

De Antwerpse politie stelt dat de 10 Miles organisato­risch goed verlopen is en maakt – behalve de vele mensen die onwel werden – geen gewag van andere calamiteit­en. “Onze mensen van het fietsteam, die de hele dag door ambulances begeleidde­n, onder meer in de tunnels, waren wel stikkapot”, vertelde woordvoerd­er Willem Migom gisteravon­d. “Zij zullen, net als de vele lopers, waarschijn­lijk goed slapen zondagnach­t.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De hulpdienst­en moesten in totaal zo’n driehonder­d uitgedroog­de en uitgeputte deelnemers verzorgen.
FOTO JORIS HERREGODS De hulpdienst­en moesten in totaal zo’n driehonder­d uitgedroog­de en uitgeputte deelnemers verzorgen.
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Aan de finish van de 10 Miles op Linkeroeve­r werden onder de hitte bezweken lopers afgevoerd door het Rode Kruis.
FOTO KRIS HOSSEY Aan de finish van de 10 Miles op Linkeroeve­r werden onder de hitte bezweken lopers afgevoerd door het Rode Kruis.
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, JORIS HERREGODS, BELGA ??
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, JORIS HERREGODS, BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Na de aankomst van de marathon was het al duidelijk: de zon zou vele lopers de das omdoen.
FOTO BELGA Na de aankomst van de marathon was het al duidelijk: de zon zou vele lopers de das omdoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium